Acte de suport a la cuina catalana a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

Representants del sector de la restauració i la gastronomia s'apleguen a favor del reconeixement de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han participat en l’acte en representació del Govern català

Representants del sector de la restauració i la gastronomia s'apleguen a favor del reconeixement de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han participat en l’acte en representació del Govern català

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí,  i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han assistit avui al migdia, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, en representació del Govern català, a l’acte de presentació del projecte per aconseguir el reconeixement de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat, candidatura que compta amb el patrocini de la Generalitat.

Han participat en la presentació membres de les escoles de restauració, dels gremis, de restaurants i de les associacions professionals relacionades amb la gastronomia, que s’han aplegat a la plaça vestits de cuiners per tal de donar suport a la candidatura de reconeixement, de la qual s’ha presentat el seu logotip. Una actuació de castellers ha servit per mostrar, per part de l’anxaneta, una banderola amb el logotip de la candidatura.

Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC), una associació privada sense ànim de lucre que agrupa  professionals de la restauració, amb interessos, necessitats i preocupacions comuns, per a la defensa de la cultura gastronòmica catalana.

Des de la FICC s’està treballant des de fa temps per assolir el reconeixement, per part de la Unesco, de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat. Aquesta campanya, que es va presentar al Palau de la Generalitat el passat mes de febrer, és un projecte de país que vol sumar i incorporar totes les iniciatives que es duen a terme a tot el territori català, per tal que la població catalana prengui consciència del patrimoni gastronòmic viu i ric que ha portat a la cuina català al primer lloc del món. Aquesta línia de treball és l’esperit que marcarà el III Congrés Català de la Cuina.

En la presentació de la campanya, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va comprometre a donar suport, des d’un punt de vista institucional, al projecte  que lidera la FICC i va manifestar “que intentarem que el segle XXI sigui el segle d’or de la nostra cultura gastronòmica”.

En el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha afirmat avui, entre altres coses, que l’èxit internacional de la cuina catalana no s’hauria produït sense l’existència d’un sector agrari que produeix aliments sans, bons i de qualitat, per la qual cosa ha volgut fer un reconeixement públic als professionals de l’agricultura.

En aquest sentit, el conseller ha manifestat que no hi hauria cuina catalana sense uns productes de qualitat i proximitat, vinculats a un territori concret, que conformen una riquesa i un patrimoni històric, cultural, econòmic i social que existeix gràcies precisament a la feina dels pagesos, ramaders, pescadors i productors agroalimentaris.

Pelegrí ha recordat que la cuina catalana va lligada a la dieta mediterrània, un patrimoni de Catalunya que es vol estendre a tota la humanitat, i a la producció agroalimentària de proximitat, vinculada a la temporada i al territori.

Finalment, el conseller ha fet una crida a tota la ciutadania perquè s’incorpori a aquest projecte de fer de la cuina catalana un patrimoni de la humanitat. “Es tracta d’un gran projecte de país en el qual hem de participar tots, fent pinya”.

D’altra banda, el conseller Mascarell ha afirmat que “la creativitat és la matèria primera de la cultura catalana i la nostra gastronomia és un dels millors exemples d’aquest fet”. El conseller ha afegit que “darrere la cuina catalana actual hi ha la història d’un país, un territori, una manera d’esser i de fer”. “La tensió entre la innovació i la tradició que defineix la nostra cultura, i també la nostra cuina, ens dóna força per començar, continuar, trencar i seguir construint”, ha remarcat el conseller.

El conseller Mascarell ha recordat que, com va dir l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, “allò que és identitat d’un poble es tradueix en la cuina”. En aquest sentit, ha apuntat que “la voluntat d’innovació, de creativitat, el rigor i l’emprenedoria sintetitzen com cap altra copsa la voluntat d’un poble”.