Perejaume inaugura demà la 14a Fira Mediterrània de Manresa amb l’espectacle “Ballar la Veu”
Manresa acollirà la Fira del 3 al 6 de novembre amb un programa que presenta creadors de 121 companyies i 270 activitats
- Manresa acollirà la Fira del 3 al 6 de novembre amb un programa que presenta creadors de 121 companyies i 270 activitats
- 938 professionals acreditats al Mediterrània Professional Meeting (MPM)
- La factoria de l’arrel ha programat propostes com La muntanya al teu voltant, espectacle de Gelabert Azzopardi que va inaugurar la darrera edició del Festival Grec
El pintor i poeta català de Sant Pol de Mar, Perejaume, és l’artista convidat aquest any a la Fira Mediterrània de Manresa i serà l’encarregat de donar el tret de sortida de la 14a edició amb l’espectacle Ballar la Veu. L’acte inaugural, que tindrà lloc a La Seu de Manresa demà dijous 3 de novembre a les 19.30 hores, gira entorn de la figura de Jacint Verdaguer i és una coproducció de la Fira, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Jacint Verdaguer. Les portes de la Seu s’obriran 10 minuts abans de començar l’espectacle.
“La proposta –explica Perejaume- vol provar que, a partir de totes les músiques escrites per acompanyar la veu del poeta, una campana es guardi la veu en el seu turó de dintre, com més sencera millor, perquè balli llarga i secreta, aquesta veu”. L’autor visual ha treballat conjuntament amb la Fira el concepte del pes de la imatge –eix temàtic d’enguany- i intervé en sis de les 270 propostes de la factoria de l’arrel. Són l’espectacle inaugural, una proposta teatral entorn de la seva obra Obreda, l’audiovisual Canigó en 125 veus en què 125 veus populars llegeixen l’obra del poeta de Folgueroles, l’escenografia de l’espectacle La muntanya al teu voltant de Gelabert&Azzopardi, un seminari entorn El pes de les Imatges i l’exposició El pes de les imatges, que Perejaume inaugurarà demà a les 18.45h a la sala d’exposicions de la Fundació Caixa Manresa. La mostra inclou dues vídeo-instal·lacions (“Surar” i un treball sobre l’espectacle Ballar la Veu i sobre el poeta Jacint Verdaguer) i un text de l’artista. I recull les reflexions que fa Perejaume sobre l’allau d’imatges que envolten la nostra civilització.
Abans, a les 18:00h, s’inaugurarà també a la sala d’exposicions del Casino “La festa vista per tres fotògrafs vallencs (Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català Roca)”. Una mostra fotogràfica que ressegueix el cicle festiu anual a través d’imatges que abasten pràcticament tot el segle XX, obra dels prestigiosos fotògrafs de la nissaga Català. L’exposició ha estat comissariada pel Premi Nacional de Cultura Popular 2009, l’etnòleg i gestor cultural Bienve Moya, i està coproduïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social de “la Caixa”, l’Institut d’Estudis Vallencs, el Museu de Valls i la Fundació de les Decennals. L’exposició es podrà veure a Manresa fins el 8 de gener de 2012.
El ritme enèrgic i endimoniat de la Fanfare Lui Craciun, de Romania, farà l’acompanyament per les inauguracions de les exposicions fins arribar a la Seu, on a les 19:30h tindrà lloc l’espectacle inaugural de la Fira, Ballar La Veu de Perejaume. Els músics de la Fanfare vénen de Zece Prajini, una localitat romanesa pròxima a la frontera amb Moldàvia, i cultiven el so tradicional i enèrgic característic de les fanfares gitanes. Liderats pel clarinetista Craciun Ivancea, interpreten aquesta música que els hi ha estat transmesa pels seus avantpassats, de generació en generació, amb orígens que es remunten entre els segles XVII i XIX, amb un repertori festiu carregat de ritmes endimoniats i de melodies plenes d'emocions.
Les propostes destacades del dia inaugural de la Fira continuen a les 21:30h, a la sala Gran del Kursaal, amb La muntanya al teu voltant, de la Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa. Aquest espectacle, que va inaugurar el 35è Festival Grec de Barcelona, ofereix una exploració sobre la relació entre l'individu i la col·lectivitat amb referències a la cultura tradicional. Hi han treballat plegats alguns dels noms més destacats del nostre panorama artístic: des de la companyia Gelabert Azzopardi fins a l'artista plàstic Perejaume i els compositors Borja Ramos i Carles Santos. El coprotagonitzen dotze ballarins amb qui col·laboren dotze membres de colles sardanistes, fruit del treball realitzat a la darrera Fira Mediterrània.