Comediants, l’Orquestrina Trama i Baba Babarota guanyen les Beques Innovació en Cultura Popular 2014

La Beques de la Fundació Jaume Casademont tenen el suport de la Fira Mediterrània de Manresa, que estrenarà els dos espectacles guanyadors Comediants i l’Orquestrina Trama rebran el guardó per posar en marxa un espectacle que combina música i arts escèniques sobre el Pirineu i la seva gent

La Beques de la Fundació Jaume Casademont tenen el suport de la Fira Mediterrània de Manresa, que estrenarà els dos espectacles guanyadors

Comediants i l’Orquestrina Trama rebran el guardó per posar en marxa un espectacle que combina música i arts escèniques sobre el Pirineu i la seva gent

L’associació Baba Babarota ha guanyat amb un projecte per recuperar la Mula Baba, una de les peces antigues de la imatgeria festiva de Girona

El projecte Monts, presentat per Comediants i l’Orquestrina Trama, que preveu la posada en escena d’un espectacle que combina música i arts escèniques per parlar del Pirineu, la seva gent i les seves tradicions; i el presentat per l’associació cultural Baba Babarota de recuperar l’antiga mulassa de Girona, han estat triats com a guanyadors de la quarta edició de les Beques Innovació en Cultura Popular. La Fundació Jaume Casademont va celebrar ahir a la nit a l’Auditori de Girona l’acte de lliurament de les Beques Jaume Casademont, entre les quals hi ha les d’Innovació en Cultura Popular. És el quart any consecutiu que la Fundació Jaume Casademont convoca aquests guardons conjuntament amb la Fira Mediterrània de Manresa, amb el suport de l’Ajuntament de Girona i Llet Nostra, i la primera vegada que la línia d’ajuts inclou una segona beca, adreçada a propostes de petit format, en comptes d’un únic premi com fins l’any passat. Com a espectacles guanyadors de les Beques, tant Monts com la Mula Baba s’estrenaran en el marc de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 9 al 12 d’octubre.

Els projectes premiats

Monts és una faula musical sobre el Pirineu que arrenca amb la llegenda de la nimfa Pyrene, però que també repassa altres versions de com es va formar la serralada i desemboca en un viatge per les quatre estacions a muntanya. Amb guió i direcció de Jaume Bernadet, actor, guionista, creatiu i director artístic de diversos espectacles de la històrica companyia de teatre Comediants, el muntatge està plantejat com un espectacle escènicomusical. Els protagonistes absoluts seran el Pirineu, la seva gent i les seves tradicions. Els ingredients, les músiques tradicionals de muntanya, poesies de Jacint Verdaguer i Joan Maragall, les llegendes de tradició oral i les festes que han perdurat al llarg dels segles, recollides al Costumari de Joan Amades. Els encarregats de fer realitat el projecte sobre l’escenari seran Comediants i els set joves músics de la Cerdanya i l’Alt Urgell integrants de l’Orquestrina Trama.

Per altra banda, l’associació cultural Baba Babarota ha presentat un projecte per recuperar l’antiga mulassa de Girona, que serà batejada com la Mula Baba. Amb aquesta iniciativa es recuperarà el seguici festiu i el foc de baixa intensitat, però també funcionarà com a element transmissor de la cultura popular, ja que el cos de la figura està dissenyat perquè es pugui transformar en un castellet de titelles. Des del petit escenari en que es convertirà la mulassa s’explicaran petites rondalles sobre el calendari anual i les llegendes locals.

Les mulassa és una de les bèsties de tradició més llarga dins del costumari festiu català i un dels elements més esbojarrats i sorollosos de la imatgeria popular. A Girona hi ha documentació que acredita l’existència d’una d’aquestes bèsties des de finals de segle XVI, però també la seva desaparició al 1859. Els documents escrits la descriuen com una figura de foc formada per una estructura de fusta coberta amb una roba de color negre, el coll –segurament extensible- i el cap – la única part esculpida. Es tracta d’una figura similar a les altres mulasses que encara subsisteixen a Catalunya i al sud de França. El projecte de Baba Babarota té com a particularitat que, si bé exteriorment conservarà el seu aspecte primitiu, interiorment estarà confeccionada amb materials moderns i tindrà els usos complementaris abans comentats.

Les Beques

La beca va adreçada a la producció i exhibició d’espectacles de cultura popular. impulsar la producció i exhibició de projectes de cultura popular catalana amb la finalitat de crear nous espectacles, moderns, actuals, atractius al públic i capaços de crear sinèrgies amb altres formes de cultura, com les arts plàstiques, la música, el circ, la literatura i els museus, entre d’altres.

El jurat de la beca està integrat per Bienve Moya, Premi Nacional de Cultura Popular; Natxo Morera, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Girona; Manel Vilanova, codirector de Xarxa Teatre; Lídia Romeu, tècnica de Cicle Festiu de Vilafranca del Penedès, i David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa. A l’hora de fer les valoracions de les 35 propostes presentades, el jurat ha tingut en compte l’interès artístic i cultural i la qualitat i viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

La primera beca està dotada amb 5.000 € i la segona, adreçada a projectes de petit format, amb 2.500 €. A més de ser estrenats en el marc de la Fira Mediterrània, els espectacles guanyadors seran contractats per part de l’Ajuntament de Girona, un altre dels socis del projecte, per ser representat durant el 2014.

Cabo San Roque va guanyar la primera edició de la Beca amb l’espectacle Bestiari; la Cia. Mov-i-ments & La Fornal d'Espectacles va guanyar la segona edició amb L’amor de les tres taronges, i l’any passat els guardonats van ser l’artista plàstic Joan Alfred Mengual i la banda de músics Fem sonar les musiquetes amb Musiquetes de paper.

Link d’interès: www.fundaciojaumecasademont.cat

FJC2.jpg

Foto de família de la cerimònia de lliurament de les Beques Jaume Casademont