L’Ajuntament de Roma i la Fira Mediterrània de Manresa units en un projecte europeu
With the support of the Culture programme of the European Union Catalunya serà al costat de Grècia, Itàlia, Estònia i Portugal Per primer cop la Fira comptarà amb finançament directe de la Unió Europea
With the support of the Culture programme
of the European Union
Catalunya serà al costat de Grècia, Itàlia, Estònia i Portugal
Per primer cop la Fira comptarà amb finançament directe de la Unió Europea
El programa d’internacionalització que treballa la Fundació Fira Mediterrània de Manresa comptarà amb un aliat estratègic de primer ordre, l’Ajuntament de la ciutat de Roma, i revertirà en un finançament de les despeses estructurals de la fira. El projecte ‘FolkMus – Young musicians and old stories, folk music in musEUms and more’ –FolkMus, Joves músics, velles històries, música d’arrel als musEUs i altres espais- liderat per l’Ajuntament de Roma és dins el programa europeu de Cultura, cofinançat per la Unió Europea amb una aportació de 162.140 euros. En el projecte participen cinc països: Grècia, Itàlia, Estònia, Portugal i Catalunya. Els objectius essencials són la generació, a partir de l’intercanvi entre territoris diversos, d’un repertori confeccionat a partir de l’arrel dels països involucrats, amb noves adaptacions de tonades tradicionals per crear un so elaborat per intèrprets joves amb instruments antics. El fil conductor seran les narracions d’arrel tradicional. El treball es sustenta en la investigació de la tradició de cada territori per tal de trobar similituds i diferències pel que fa als instruments i les melodies entre el nord i el sud d’Europa.
Els músics seleccionats tenen entre 20 i 30 anys, i han hagut d’acreditar pràctiques en les noves tecnologies, així com el domini de l’anglès que serà la llengua de treball comuna. El resultat es projectarà a través de la participació en diferents esdeveniments a Estònia, Itàlia, Portugal i Catalunya, i mitjançant l’enregistrament discogràfic en uns estudis a Grècia. El projecte té una durada de dos anys, i es desenvolupa des d’aquest mateix moment fins al novembre de 2014, quan dins la Fira Mediterrània es presentaran a Manresa els resultats finals tant per part dels músics participants com dels responsables de les organitzacions implicades. El director artístic del projecte serà l’italià Erasmo Treglia. La primera trobada tindrà lloc dins el marc d’un veterà esdeveniment, el 21è Viljandi Folk Music Festival, a Estònia, el proper més de juliol durant cinc jornades amb dos concerts en directe i un network meeting. Es tracta d’un dels certàmens més influents i de major volum en l’àrea dels països nòrdics i bàltics.
La segona i tercera parades tindran lloc durant la tardor de 2013 a Portugal i a Roma. El concert a Roma tindrà lloc en el marc d’una jornada dedicada a la música en els grans equipaments patrimonials de la capital italiana pels quals passen uns 30.000 visitants en aquest sol dia. La següent estada serà al Zampogna Festival, també a Itàlia ja a l’hivern, un certamen dedicat a la música i cultura d’arrel que té com a fil conductor les cornamuses. El juny del 2014 s’enregistrarà el treball a l’illa de Santorini, a Grècia, que després es presentarà a Manresa davant dels més de mil professionals que any rere any s’acrediten a la Fira Mediterrània.
El projecte permet, d’una banda, el finançament de les despeses estructurals de cadascuna de les organitzacions sòcies del projecte que aporten els seus mitjans humans i tècnics per dur-lo a terme, i de l’altra, cobreix les despeses artístiques, els viatges i l’hospitalitat dels deu músics implicats i dels responsables de cada soci, i, finalment, la producció i comunicació de cada actuació. Les institucions, entitats i empreses participants són l’Ajuntament de Roma –líder i coordinador del projecte-, Zètema Progetto Cultura i Archivio Aurunco, per part d’Itàlia; l’Estonian Traditional Music Centre, per part d’Estònia; la Regió de Cyclades, per Grècia; l’Orfeu Associação Cultural, per part de Portugal; i la Fira Mediterrània de Manresa, per part de Catalunya. La vinculació amb l’Ajuntament de Roma és especialment important, no sols pel seu valor simbòlic sinó perquè Zètema és l’empresa del mateix consistori de la capital italiana que gestiona els museus, les biblioteques, els serveis culturals i turístics de la ciutat, a més d’activitats del món de l’espectacle i diversos projectes europeus. Aquesta cooperació permetrà el treball amb agents culturals de primer ordre a nivell internacional.
Els participants catalans
Catalunya envia a aquest projecte dos músics, que han estat seleccionats per la direcció artística de la Fira i avaluats per la direcció musical del projecte a Roma. Es tracta de Pau Figueres i Manu Sabaté. Figueres és un guitarrista creatiu multidisciplinar. Fa la seva pròpia música i col·labora en directe i a l’estudi amb diferents artistes i bandes. Toca les guitarres espanyola, elèctrica, clàssica i acústica, amb una tècnica depurada que abasta múltiples estils i posseeix una profunda versatilitat. Nascut el 1989, ha estudiat guitarra clàssica des dels vuit anys fins a finalitzar la carrera a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) sota el mestratge de Zoran Dukic, un dels guitarristes més destacats dels nostres temps. Llicenciat en guitarra clàssica, aborda la música des de múltiples angles i conceptes interpretatius, entenent i estudiant la guitarra com a instrument transversal. Va començar a treballar com a músic de directe i d’estudi als 16 anys. Des de llavors ha participat en sessions d’enregistrament i ha col·laborat amb artistes molt variats quant a estil i context. Ha actuat com a solista clàssic, solista amb orquestra i quartets de corda, dins de grups de cambra, en bandes de rock, com a músic acompanyant de cantants (en grup i en solitari), en grups de músiques del món, flamenc jazz, pop, folk i altres tipus de formacions. Ha tocat amb músics molt reconeguts de Catalunya i el País Valencià, i ha actuat i enregistrat en diferents països: Regne Unit, Estat espanyol, Alemanya, França, Estats Units, Finlàndia, Itàlia, Àustria, Suïssa i Luxemburg. El 2007 va guanyar el Premi d’Honor al Conservatori Professional de Música de Badalona, el 2005 el Primer Premi del concurs Sant Anastasi de Lleida, i el 2009 el Segon Premi i el Premi del Públic al concurs de guitarra clàssica Certamen Llobet de Barcelona. En la música moderna ha estudiat guitarra jazz amb Dani Pérez, piano jazz amb Joan Aymerich, la tècnica flamenca amb Rafael Cañizares i Juan Manuel Cañizares i ha après conceptes jazzístics d’Horario Fumero, Carme Canela, Gorka Benítez, Andreu Zaragoza, Bob Reynolds, Ben Monder, Jaume Llombart i Wayne Krantz. La seva tècnica multiestilística és una mescla de la clàssica i flamenca, abastant també l’estil fingerpicking nord-americà, tocar amb pua i tocar amb slide.
Ha treballat amb: Green House Studio, Adri González Band, Aleix Tobias, Alfonso Vilallonga, Borja Penalba, Brian Dunning, Carles Belda, Carles Dénia, Carme Cuesta, Collectif-Pops, Dagoll Dagom, Dani Espasa, Domini Màgic, Eduard Iniesta, electro@fro, Eliseo Parra, Feliu Gasull, Feliu Ventura, Gemma Abrié, Gemma Humet, Isa Mirallas, Joan Amèric, Jimmy Malla, Judit Neddermann, La Carrau, La Crem, La Mort du Cygne, Lídia Pujol, Manel Valdivieso, María José Montiel, Mayte Martín, Miquel Àngel Cordero, Miquel Gil, Mirna, Mone, Murtra Ensemble, Òscar Alabau, Pechrima, Quartet Brossa, Ramon Figueras, Ravi Ram, Re-set, Robert Nesta Songs, Roman Gottwald, Sangre de Loro, Sergi Alpiste, Temps Record, The Perfect Fool, The Spotifais, Tiziana, Toti Soler, Trio Berna, Trio Silvestre, Txell Sust, Txo Titelles i Xavi Lozano.
Per la seva banda, Manu Sabaté és intèrpret de gralles, tarotes i clarinets, i treballa a cavall entre Catalunya i Finlàndia. Va cursar a l’ESMUC el projecte final de carrera del grau superior de gralla amb els professors Dani Carbonell i Marcel Caselles. També ha rebut classes de clarinet de Marcel·lí Bayer i de Xavier Figuerola. El gener del 2011 va marxar a Finlàndia per fer un Erasmus a la prestigiosa “Sibelius Akademy” amb classes de Kristiina Ilmonen (instruments de vent), Petri Prauda (conjunts instrumentals) i Timo Alakotila (arranjaments i composició). Toca amb el grup Borinots TQT (electrofolk), el duo Et Farem un Bombo (Blai Casals acordió), el grup de grallers els Quatrevents i amb la banda de gralla i metall “Metralla”. Ha col·laborat en diverses formacions de música tradicional i és professor de gralla a diverses escoles.
Més informació:
Del projecte:
www.folkmusicproject.eu
D’experiències anteriors:
www.youtube.com/user/FolkMusicinMuseums
Dels músics catalans participants:
www.paufigueres.com
www.reverbnation.com/manusabat%C3%A9
Del primer festival on participaran:
www.folk.ee/festival/en/viljandi-folk-music-festival