L’Humus arrela a la Mediterrània

L’oferta off creix amb la programació de 10 grups de l’escena folk catalana, combinant formacions emergents i d’altres de consolidades La proposta és una iniciativa de l’espai de música i cultura D’ARREL, situat al restaurant VEIGÉ Coolinari, al carrer Sobrerroca de Manresa

L’oferta off creix amb la programació de 10 grups de l’escena folk catalana, combinant formacions emergents i d’altres de consolidades

La proposta és una iniciativa de l’espai de música i cultura D’ARREL, situat al restaurant VEIGÉ Coolinari, al carrer Sobrerroca de Manresa

L’Humus Mediterrani, la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional, iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel, programa 10 concerts entre dijous 9 d’octubre, i diumenge 12. Es tracta d’una iniciativa que complementa l’oferta oficial de la Fira, amb una selecció de grups emergents de l’escena folk catalana.

La programació de l’Humus Mediterrani vol donar a conèixer les persones o grups que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs que la practiquen arreu del país i els alumnes de les escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans, en el marc ideal que suposa la Fira Mediterrània.

Cal remarcar la diversitat dels concerts programats i la qualitat dels grups. Humus procura també incorporar grups de Manresa o del Bages als concerts, i en aquest sentit, enguany hi participen 3 grups bagencs.

Hi ha dos concerts dins de l’apartat dels grups d’infants i joves que aprenen i toquen música d’arrel, ja sigui formant part d’una escola de música popular i tradicional, o perquè s’hi ha format i ara ja presenten un projecte propi. Son el planter de la música d’arrel:

 

ELS GRALLERS DELS GEGANTS DE MANRESA, que han format una petita escola de grallers de totes les edats, on gràcies a les noves gralletes mans petites els nens i les nenes en poden formar part des dels 6 anys. Grallers de totes les edats ens oferiran, doncs, peces populars catalanes, de cercavila, ballables, tradicionals manresanes, temes actuals...

Actuaran diumenge dia 12 a les 12 del migdia.

ROT es un grup de músics del Pirineu, composat per joves formats a l'Escola Folk del Pirineu, a les colònies per a joves intèrprets folk, i amb el contacte amb altres grups pirinencs. Ens presenten cançons de composició pròpia, arranjades per a la formació. Actuarà el divendres 10 a les 22,30 h.

 

El dijous dia 9 estarà dedicat a la cançó, i hi actuaran grups tan diversos com:

PIERO PESCE, que és un músic nascut a Calabria que va aprendre les cançons de tradició oral i l’ús de diversos instruments tradicionals a les festes populars. Des del 2006 està afincat a Barcelona. És líder del grup Questioni Meridionali Folk i ha col·laborat amb artistes com Manu Chao, Joan Garriga o Carles Belda. Actuarà el dijous 9, a les 21 h.

CORRANDES SÓN CORRANDES estrena un espectacle de cançó improvisada , Cançó Fugaç de lluïment de cantadors i músics a partir de tonades tradicionals. Una proposta ambiciosa i delicada a càrrec d’Anaís Falcó, Christian Simelio, Gerard Díaz, Marc Riera i Francesc Tomàs "Panxito", que manté l’essència i la sorpresa de la improvisació. Actuaran dijous 9 a les 22 h.

AMAR MENDÉ, grup bagenc format per la cantant buriata Oyuna Baturova i quatre músics catalans amb llarga trajectòria, que ens proposen un concert amb una barreja de sonoritats. Una mescla de la mar Mediterrània i del llac Baikal, un bell contrast d’altures pirinenques i estepes mongoles. Actuaran dijous a les 23:45 h.

 

Divendres dia 10 d’octubre, el vespre i nit estarà dedicat a la música de ball, i serà l’hora dels grups :

MIRABÈL, un grup que neix fa 10 anys per compartir la música i les danses de la tradició occitana. El seu ball folk occità ha estat als escenaris més populars del món del folk a Catalunya. També presenten l’Itinerari Musical per Occitània. Mirabèl són Pol Aumedes, acordió i veu, Joan Codina, veu i pandereta, i Ermengol Marcos, violí i veu. Actuaran a les 21 h.

ROT, grup jove de músics formats a l’Escola Folk del Pirineu. Divendres a les 22:30 h.

LA PUÇA DIATÒNICA, un grup de músics que ens ofereixen cançons de taverna per escoltar i, si voleu, per ballar. El grup va començar en 2010. Ara té 6 components i ofereixen versions i composicions pròpies, totes elles cançons de gresca i de taverna, en una modalitat que els agrada anomenar “Wood Músic”. Actuaran divendres a les 23,45 h.

 

Dissabte dia 11, l’Humus acollirà també 3 concerts amb propostes ben diverses:

RATAFIA, un trio de música festiva, que combina música tradicional basca i catalana, amb composicions pròpies, en actuacions de ball, de concert i cercaviles. Ratafia són Pere Romaní (acordions diatònics i veu), Tolo García-Plata (clarinets i veu) i Víctor Pedrol (panderetes, altres percussions i veu). A les 18 h.

LA TAVERNA DEL XATRAC que presenta un repertori divertit, participatiu i popular. El grup està format per Jordi Tonietti, músic i animador, amb més de 30 anys d’ofici, i que ha format part de diferents grups; Agustí Tonietti, que fa més de vint anys que es dedica a cantar cançons populars i havaneres en diferents formacions, i Llorenç Pujol, baixista. A les 20 h.

GIPSY KROKETS QUARTET, que, inspirats en les músiques populars de l’est, ens presenten en un concert càlid i proper un recorregut pels paisatges sonors d’alguns d’aquests països (Bulgària, Armènia, Polònia...). En tribut al prestigiós trio musical polonès Kroke, adapten algunes peces del seu repertori, donant també cabuda a músiques d’arrel catalana. A les 23.30 h.

 

L’espai de música i cultura D’Arrel, l’entitat impulsora del projecte, està ubicat al restaurant Veigé Coolinari de Manresa (al carrer Sobrerroca 38 de Manresa) i ofereix des del 2012 una programació estable de música d’arrel i folk a la capital del Bages.

 

P8055262.JPG

Dos dels components d'Amar Mendé, Ignasi Perramon (D'Arrel), David Ibáñez (director artístic de Fira Mediterrània) i Ramon Navarro (D'Arrel).