La Fira Mediterrània escenifica la trajectòria dels 20 anys
SABA!; A vore; Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat i Mar de foc: èxit artístic dels quatre missatges del 20è aniversari
SABA!; A vore; Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat i Mar de foc: èxit artístic dels quatre missatges del 20è aniversari
Bona acollida de les principals apostes de coproducció i estrena: Mazoni, Maika Makovski, Slow Olou, Roberto Olivan & Laurant Delforge & Vox Bigerri i Joana Gomila amb el seu “Laboratori Sibil·les”
La Fira manté l’alt nivell d’activitat i assistència professional consolidat durant les darreres edicions
La internacionalització i el treball en xarxa, principals punts forts de l’activitat professional
SALA DE PREMSA AQUÍ
Manresa, 8 d’octubre de 2017 · La Fira Mediterrània de Manresa tancarà avui al vespre la seva 20a edició, que va arrencar dijous. Durant quatre dies i amb la suma de prop de 300 activitats, la capital del Bages s’ha convertit un any més, en el centre neuràlgic de la cultura popular i les músiques d’arrel. La Fira més discursiva tanca una edició protagonitzada per la celebració del 20è aniversari en què s’ha presentat una programació associada als quatre missatges que defineixen aquests 20 anys de trajectòria: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània.
Un projecte artístic per cadascun dels quatre missatges
Després de quatre dies intensos de Fira podem afirmar que l’essència d’aquests 20 anys ha quedat escenificada de la mà de quatre projectes artístics que han traslladat amb èxit l’esperit de la Fira tant al públic professional com als espectadors.
El missatge de futur va donar el tret de sortida a la Fira, que va cedir la veu als joves amb el concert inaugural SABA! Joves músics d’arrel i va reunir sobre l’escenari alguns dels noms més destacats d’aquesta generació: Maria Arnal & Marcel Bagès, Pau Figueres, Judit Neddermann, Joana Gomila, Manu Sabaté i Magí Canyelles, entre d’altres. Els artistes van confluir a l’escenari en un final apoteòsic amb la Rufaca Folk Jazz Orquestra i l’Escola de Folk del Pirineu. En total, una cinquantena de músics van participar en aquesta proposta única i irrepetible que va servir per demostrar que el futur de la música d’arrel no només està assegurat sinó que, a més, gaudeix d’un talent i creativitat molt notables.
Divendres la Fira va llençar un missatge de patrimoni amb l’espectacle Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat. La proposta, a càrrec de més de quaranta intèrprets, va comptar amb el valor afegit de l’espai emblemàtic que l’acollia: per primer cop la Fira va pujar a Montserrat i la seva Basílica es va convertir en el marc idoni i emocionant per aquesta coproducció que posa en valor el contingut coreogràfic popular d’una de les peces de música medieval més importants del repertori mundial.
El missatge que ens recorda la vocació innovadora que sempre ha tingut la Fira ha anat a càrrec d’A vore. Aquest laboratori de creació iniciat a la 18a edició de la Mediterrània va unir improvisadors contemporanis i artistes tradicionals amb l’objectiu d’aproximar-se al món de la jota de l’Ebre. Després de dos anys de recorregut i gràcies a la cooperació entre l’Auditori de Barcelona, el Mercat de les Flors i Fira Mediterrània, el projecte s’ha estrenat amb èxit: el públic assistent va quedar impactat per la potència musical i la frescor de la dramatúrgia d’un espectacle que sens dubte és una de les principals fites artístiques de la fira d’enguany.
Finalment, des de la vessant més mediterrània, aquest vespre la Fira clourà la seva 20a edició amb un espectacle fruit d’un projecte comunitari que posa la mirada sobre les successives crisis humanitàries que es pateixen des de ja fa massa anys a les aigües i les costes del nostre mar. Es tracta de la construcció i la crema d’una falla de grans dimensions, en forma de vaixell de paper que estarà plantada a la Plaça Major de Manresa. L’artista plàstic del Bages Txema Rico ha estat l’encarregat de construir la falla amb la col·laboració de 225 nens i nenes de dues escoles de la comarca, que han participat en els tallers de confecció d’aquesta construcció efímera a l’edifici de l’Anònima al llarg de la setmana. La falla es trasllada avui a la Plaça Major, i al vespre es cremarà, en un acte ple de simbologia que, sota el títol Mar de Foc, tindrà l’acompanyament artístic del director d’escena Sergi Ots i la participació especial del cantant marroquí Walid Benselim, líder del grup N3rdistan.
Bona acollida de les propostes de coproducció i estrena
Un altre aspecte important pel que fa a la voluntat de la Fira de promoure la creació artística a partir de l’arrel tradicional ha estat la bona acollida de les principals propostes de coproducció i estrena. Coproduccions, laboratoris i projectes en procés en una Fira que, com a tal, s’esforça en detectar, provocar i mostrar les novetats dels sectors de la música i les arts escèniques. Destacar, en aquest sentit, l’aventura turca de Mazoni (Per primer cop); les recerques d’arrels de Maika Makovski (CarMenka) i Roberto Olivan, Laurent Delforge i Vox Bigerri (Socarrel); els clowns Toti Toronell i Pere Hosta (Escargots), o el prometedor procés d’investigació de Joana Gomila al voltant del cant de la Sibil·la.
Més enllà dels projectes ja mencionats, la Fira ha mostrat les propostes de més de 100 artistes. Entre elles han destacat especialment: Cirque Rouages, Brunette Bros, Kukai Dantza & Brodas Bros, Mísia, Helena Lizari y Laida Aldaz, N3rdistan, Motivés!, Rachele Andrioli e Rocco Nigro, Raúl Rodríguez, Mithkal Alzghair, Groupe Acrobatique de Tanger, Rocío Márquez & Fahmi Alqhai, Amparanoia, Polyfonic System i els polonesos Volosi.
Es consolida l’alt nivell d’activitat professional assolit a les darreres edicions
La Llotja situada al Museu de la Tècnica es continua consolidant, any rere any, com un punt imprescindible de trobada, reunió i negoci en la tardor cultural catalana. La Fira Mediterrània, amb la seva oferta àmplia d’espectacles i disciplines propicia la transversalitat de projectes així com connexions professionals intersectorials, no habituals en altres fires i festivals.
Enguany, 1.121 professionals s’han acreditat a la Fira Mediterrània (-1,4% respecte el 2016) i ha comptat amb la presència de 171 acreditats internacionals de 128 entitats. Les activitats proposades a La Llotja han tingut una bona rebuda per part dels professionals: 184 acreditats a les jornades i 348 a les reunions ràpides, una iniciativa de gran acceptació i que creix any rere any.
Una de les activitats destacades han estat les presentacions de projectes (19 en total) repartides en tres categories: projectes d’innovació cultural, presentacions de nous projectes escènics i altres projectes que enguany també estan d’aniversari. La Llotja ha comptat amb la participació de 45 estands, el 100% de la seva capacitat.
Internacionalització i treball en xarxa, punts forts de la llotja
La Fira augmenta fins a 8 l’acollida de reunions plenàries d’entitats i xarxes culturals. Aquest és un aspecte d’especial importància, ja que potencia l’activitat i l’assistència de professionals i fomenta la connexió i l’intercanvi. L’associació Kacu Mensi (teatre familiar), la Plataforma Arts de Carrer, l’Associació Xàfec (festivals de música), la Xarxa 4 vents (fires musicals), la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya, l’Associació Caramella (música i cultura d’arrel) o fins i tot una Viquimarató de Cultura Popular. Mereix especial menció, per la seva dimensió internacional, la IV edició del Wine & Fest Forum, Congrés Internacional de Festivals de Músiques del Món i Folk en què han participat 61 festivals: 10 catalans, 6 de l’Estat espanyol i 45 internacionals, entre els quals, 17 països europeus, 3 africans, 1 americà i 1 asiàtic. La trobada ha girat al voltant de dues taules de debat dedicades als centres de creació i al paper de la dona en la indústria musical, aquesta darrera amb la participació de la cantant portuguesa Mísia.
Alta vinculació amb el territori, afluència notable i descens en la venda anticipada
La intensitat dels esdeveniments socials i polítics de les darreres setmanes no han impedit que la Fira Mediterrània es desenvolupés amb total normalitat. L’ambient i l’assistència ciutadana a carrers i recintes han estat notables, molt especialment durant la jornada d’ahir dissabte que va ser multitudinària. Pel que fa als espectacles de pagament, l’ocupació enguany es situa en el 73% (12 punts menys que el 2016). En consonància amb la resta del sector cultural del país, la venda anticipada de la Fira ha patit una davallada important durant les darreres setmanes, motiu pel qual, tot i el millor comportament de les vendes d’última hora, les sales han tingut un nivell d’ocupació inferior a l’habitual en les darreres edicions. En total s’han venut, a professionals i públic, 9.462 entrades, i s’han esgotat les localitats de 11 funcions. De 177 funcions artístiques, un 36% han estat de pagament i un 64% gratuïtes.
Els lligams de la Fira amb Manresa s’estenen al teixit empresarial gràcies al Club Mecenes, plataforma de mecenatge estrenada el 2015, que ja compta amb la participació de 12 empreses del territori. També cal destacar la intensa col·laboració amb diferents agents culturals de la ciutat com el Teatre Kursaal, el Galliner, Cases de la Música i d’Arrel entre molts d’altres. Per altra banda, la Fira és un revulsiu econòmic per a Manresa i el Bages, com ho demostren els diversos estudis d’impacte econòmic així com el fet que, un cop més, durant els dies de Fira, Manresa i la seva àrea d’influència han gaudit de plena ocupació hotelera.
>> Indicadors de la 20a Fira Mediterrània
Activitats totals: 298
Artístiques: 179
Professionals: 80
+diterrània: 39
Total de professionals (programadors, premsa i artistes): 1.121 (-1,4% respecte els 1137 de l’any 2016)
Catalans: 830
Resta de l’Estat: 120
Internacional: 171
Total d’entitats acreditades: 611 (-0,1% respecte les 612 de l’any 2016)
Companyies i funcions:
Total de companyies: 126
Companyies de Catalunya: 84
Companyies de la resta de l’Estat: 16
Companyies internacionals: 26
Espectacles: 113
Coproduccions: 7
Estrenes: 32
Espais d’actuació: 21
Ens professionals:
Entrades: 9.462
Ocupació: 73%
Funcions artístiques: 177
Funcions de pagament: 36%
Funcions gratuïtes: 64%
Sessions amb entrades exhaurides: 11
Inscrits a les jornades professionals: 184
Inscrits a la trobada de contractació: 136
Presentacions de projectes: 19
Reunions ràpides: 348
Estands a la Llotja: 45
Parades al Fira Passeig: 87 (inclòs Food trucks i parades de la pl. Sant Domènec)
Escoles al FiraEscoles: 16
L’equip organitzador de la 20a Fira Mediterrània de Manresa ha volgut dedicar aquesta edició al recentment desaparegut dissenyador i il·lustrador Lluís Bertrans, que ens va deixar el passat dijous 5 d’octubre després de lluitar intensament contra una llarga malaltia. Bertrans va ser, des del 2011 i durant cinc anys, el dissenyador gràfic de la Fira, i també l’autor del cartell de les 14, 15 i 16a edicions, a més del logotip que identifica la Fira Mediterrània.
M. Àngels Blasco (directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya), Valentí Junyent (alcalde de Manresa), David Ibáñez (director artístic), Anna Crespo (regidora de Cultura de Manresa) i Lídia Hinojo (gerent de Fira Mediterrània).
SERVEI DE PREMSA
20a Fira Mediterrània de Manresa
Núria Olivé i Marc Gall |
Sònia Parra (premsa local) |