L’Estepa Mediterrània fa un pas endavant

Un total de 12 grups conformen una potent proposta artística que combina referències de prestigi amb apostes emergents La Casa de la Música i la Fira Mediterrània coprodueixen el cicle que ara s’integra a la programació oficial

Un total de 12 grups conformen una potent proposta artística que combina referències de prestigi amb apostes emergents

La Casa de la Música i la Fira Mediterrània coprodueixen el cicle que ara s’integra a la programació oficial

L’Estepa Mediterrània es consolida: coincidint amb la seva 5a edició, La Casa de la Música de Manresa i Fira Mediterrània de Manresa han decidit optimitzar esforços, esborrar fronteres conceptuals i coproduir aquesta oferta de concerts, que queda plenament integrada en la programació oficial de la Fira.

Les dues entitats presenten la programació d’aquesta cinquena edició de l’Estepa Mediterrània, ara sota el nom de “Circuit” i que inclou un total de 12 concerts de luxe a nivell artístic. Es tracta de 12 propostes (dues més que l’any anterior) fidels als objectius que van donar lloc a aquest cicle ara fa cinc anys: eixamplar, subvertir, esquinçar i reformular el concepte de ‘mediterraneïtat’ sense obviar l’equilibri entre la curiositat i les avantguardes amb les propostes consolidades. El programa del Circuit Estepa inclou propostes properes, però també manté la vocació internacional amb artistes de primera línia a països com França, Regne Unit i Xile. Els grups programats han estat escollits d’entre les 110 propostes que es van rebre durant els mesos d’abril i maig.

EL PROGRAMA

Enguany, amb la marca ‘Circuit Estepa’, la Fira Mediterrània podrà gaudir de les actuacions d’artistes internacionals com Massilia Sound System (des de Marsella en l’estrena de la seva gira i espectacle del 30è aniversari), Addictive TV (des del Regne Unit amb un potent espectacle de VJs) i Cuncumén (Xile, la primera formació musical de Víctor Jara); propostes nacionals d’alçada i èxit com Txarango i Marina BBFace; apostes joves, de qualitat i renovadores que el panorama local no para d’aportar (Kòdul, The Missing Leech, Jazz Machín) o nous formats com el de Gots de Tuba (fanfàrria jamaicana semi-electrificada, des d’Osona) sense oblidar nous valors com Aspencat des del País Valencià, la joventut i mestratge al piano jazz del barceloní Bernat Font en format trio o el rap d’alçada d’Extraño Weys.

XARXA I TERRITORI

L’Estepa també conserva la intenció de fer partícips tots els agents privats que treballen la música en viu durant els 12 mesos de l’any. És per això que la seva programació té lloc a clubs, restaurants, sales i bars que acullen amb periodicitat una programació estable de música en directe a la ciutat de Manresa. En aquest sentit es manté el número d’escenaris (Stroika, El Vermell, La Peixera, el Voilà i la Plaça Gispert -Bar Havana i Cafè L’Alzina) i s’inclou per primer cop el format itinerant, que passarà pel Pati del Kursaal, la Taverna de la Fira, la Plaça Gispert, el Bar Moe’s, el Bar Toni’s i l’Itaca.

El 90% de les activitats programades són de caire gratuït, amb la voluntat de facilitar al màxim l’assistència del major número de persones interessades i tenint present l’actual situació econòmica i social. El Circuit Estepa Mediterrània també aposta per obrir els espais professionals i les eines de promoció i contractació inherents a l’apartat professional (webs, mailings, llotja de professionals, guies impreses…) a propostes musicals incipients i d’abast local-regional.

També continua apostant per l’excel·lència comunicativa i d’imatge amb espai web propi (www.estepamediterrania.cat) i imatgeria gràfica a càrrec de Txarly Brown.

P1020459.JPG
Xavi Angulo (Casa de la Música de Manresa) i David Ibáñez (director artístic de Fira Mediterrània).

PROGRAMA ARTÍSTIC CICLE ESTEPA MEDITERRÀNIA 2014

MASSILIA SOUND SYSTEM

(reggae i tradicional provençal · Marsella)

Sala Stroika. 11 d’octubre, 00:30h

El mític grup marsellès ha tornat a la carretera amb el vuitè disc sota el braç per celebrar 30 anys d’història. Els ingredients no han canviat: festa i esperit combatiu per desvetllar consciències a favor de la convivència. I tot, amb una barreja d’estils amb predomini del reggae. No en va són fills de Marsella, ciutat d’acollida de cultures per excel·lència.

TXARANGO

(fusió · St. Joan de les Abadesses)

Sala Stroika. 10 d’octubre, 23:15h

Després d’haver passat un 2013 de gira fora de les fronteres catalanes, els Txarango han tornat amb un esperat segon disc i nova gira. Els seus ingredients no fallen i fan del seu directe tota una festa: ritmes ballables, arranjaments acurats i lletres emocionants que reivindiquen el dret de viure amb plenitud.

KÒDUL

(ska i fusió · Pla de Bages)

Sala Stroika. 10 d’octubre, 22:00h

Des del Pla de Bages, Kòdul descarregaran a l'escenari de l'Stroika el seu particular melting pot de ritmes festius i lletres combatives i de suport a l'organització popular i la solidaritat. La jove formació s'ha fet ja un lloc al panorama musical català amb la seva potent posada en escena i les cançons dels seus dos últims discos, La nostra reposta i LNR Remix, on deixen constància de la seva vessant més electrònica.

ADDICTIVE TV

(electrònica i VJs · UK)

Sala Stroika. 10 d’octubre,  01:00h

Aquest duet de dj's, autèntics virtuosos en el remix d’àudio i vídeo, presenten a l'Estat l’espectacle Orchestra of Samples, un projecte únic que fusiona l’electrònica més actual amb sons ancestrals. Per dur-lo a terme han utilitzat preses de vídeo de sessions d’improvisació individuals de més de 100 músics de tot el món. El resultat és un espectacle audiovisual impressionant, molt diferent als concerts convencionals.

EXTRAÑO WEYS

(hip hop · Catalunya)

La Peixera. 10 d’octubre, 23:30h

Sir JKLZ1 i Patxi Vazili han posat del revés l’escena hip hop catalana amb l’aparició del seu primer EP aquest any, amb produccions de Viktor Pizza i El Gordo del Puru des de Súria fent de mestre de cerimònies. Estan a un altre nivell de producció: domini del sampleig i infinitat de referències en vinil, amb unes tornades tan potents com integrades a les instrus. Alçada màxima.

THE MISSING LEECH

(antifolk · Manresa)

El Vermell. 11 d’octubre, 19:00h

Directament des del Pla de Bages, l’antifolk i l’indie són les peces fonamentals d’aquest projecte personal que ha girat Europa, els EUA, Canadà, Nova Zelanda o el Japó i ha actuat a escenaris d’alçada com el Primavera Sound, l’Antifolk NY Fest o el MMVV, a més d’obrir per artistes com Daniel Johnston, Wave Pictures, Adrià Puntí o Joan Colomo. Per a l’Estepa ens presenta el seu tercer disc en format de banda!

MARINA BBFACE & THE BEATROOTS

(soul · Barcelona)

Voilà. 9 d’octubre, 22:30h

Nova banda de funk i soul formada per Marina BBface (ex-cantant de The Pepper Pots) i membres de Cardova, Sol Lagarto o Chocadelia Internacional. Juganers com el funk, intensos com el soul i descarats com el rock, a l’Estepa d’enguany ens demostraran amb un repertori únic perquè necessiten compartir la seva sonoritat amb el públic més apassionat, melòman, nocturn, ballarí i vitalista.

JAZZ MACHÍN

(bolero · Pla de Bages)

Plaça Gispert. 11 d’octubre, 12:30h

Celeste Alías, Santi Careta, David Soler i Oriol Roca aborden i reconstrueixen, des del respecte i l’admiració, el background comú que la figura d’Antonio Machín ens ha llegat. Amb el bolero, el jazz i l’electrònica, Jazz Machín remou el so de les nostres ànimes, ens arrenca un somriure i segellen un testament col·lectiu que fins ara ningú s’havia atrevit a signar. Una experiència emotiva, sorprenent i exclusiva!

ASPENCAT

(fusió · País Valencià)

Sala Stroika. 11 d’octubre, 23:00h

Aquesta banda valenciana ens porta a Manresa el seu potentíssim directe farcit de sons reggaeskadrum ‘n‘ buss, i elèctrònics, combinats amb elements de música tradicional. És la marca de la casa, enriquida amb un ventall infinit de propostes vocals que van des del cant d’estil, passant pel ragga, el hip hop o el hard core.

BERNAT FONT TRIO

(blues i jazz · Barcelona)

La Peixera. 11 d’octubre, 23:30h

Acompanyat per Ivan Kovačević al contrabaix i Martí Elias a la bateria, el jove pianista Bernat Font ens presentarà el seu darrer àlbum Out for a while. Iniciat en la música clàssica però enamorat del jazz i el blues, qui va ser deixeble de Lluís Coloma, estableix el seu punt de partida musical en el blues, el boogie i el ragtime més primitius i el swing més depurat... però parla amb veu pròpia!

GOTS DE TUBA

(fanfàrria jamaicana · Osona)

Itinerari. 9 d’octubre, 22:15h

Des d’Osona, Marc Serrats (guitarra elèctrica), Ignasi Garolera (tuba), Xevi Capdevila (bombardí) i Sergi Beringues (trompeta), donen forma a aquest quartet instrumental basat en clàssics skatalítics passats a format de vents i offbeat. No fan cercaviles, però a l’Estepa els tindrem escalfant l’ambient amb hits al pati del Kursaal, a la Plaça Gispert, el Moe’s, el Toni’s i l’Ítaca. Gresca assegurada!

CUNCUMÉN

(cançó · Xile)

Voilà. 10 d’octubre, 20:00h

Travessem l’Atlàntic i presentem en exclusiva el conjunt musical Cuncumén, que té els seus inicis al Xile de 1955 i que va ser el primer grup on va militar Victor Jara. Amb la tradició folklòrica del Xile amagat com arrel de partida, Cuncumén presenta nou àlbum titulat Con Víctor desde la raíces, amb el qual demostren posar la creativitat com a actiu en la recerca de nous públics. Una formació que és llegat històric i viu al segle XXI.

HISTÒRIC ARTÍSTIC DE LES QUATRE EDICIONS ANTERIORS (2010-2013)

Els Trons (garatge, Catalunya) · Selectors Badabadoc (iè-iè català, Catalunya – Euskadi) · Carles Cases & Music Film Ensemble (banda Sonora, Catalunya) · Micu (rumba catalana, Catalunya) · Txarly Brown (rumba i achilifunk, Catalunya) · Bikimel (cançó, Catalunya) · Blues de Circ (multidisciplinar, Catalunya) · Balkatalan Experience (balcànica i gipsy power, Catalunya) · La Bundu Band (electrònica, Catalunya) · DJ Merey (tropical bass, Veneçuela – Catalunya) · Tarannà (jazz fusió, Catalunya) · Obrint Pas (ska-core i tradicional, València) · Jack of Heart (garatge, França) · Walter Daniels & Guadalupe Plata (blues greixós, EUA – Jaén) · Les Absentes (deconstruccions folc, Catalunya) · Feliu Ventura (cançó, València) · DJ Kayalik + Papet J de Massilia Sound System (ragga i tradicional, França) · Assabè (folk electrònic, Catalunya) · E-Bastards (electrònica, Catalunya) · Filippo Landini (indie-folk, Catalunya) · Irie Révoltes (reggae i fusió, Alemanya) · Chalart 58 (dub, Catalunya) · StreetCookers Sound System (reggae i rap, Catalunya) · Esne Beltza (fusió i tradicional, Euskadi) · Chabola Vip (fusió, Madrid) · S’Temple Bar (música de taverna, Catalunya) · The Flytones (soul i funk, Catalunya) · The Rigodonians (música del món, Catalunya) · Labatzuca (spoken word i soroll, Catalunya) · Línia Maginot (pop-folk, Catalunya) · Lenacay (flamenc fusió, Catalunya) · Yacine Oriental Groove (world music, Catalunya – Grècia – Algèria) · Caravan Palace (electro-fanfare i swing, França) · Muchachito Bombo Infierno (fusió, El Singerlín) · Joana Serrat (cançó, Vic) · Sonido Vegetal (gipsy punk, Al Andalus) · La Terrasseta de Preixens (rumba i fusió, Ponent) · Rude & the Lickshots (reggae, Itàlia – Alemanya) · Albert Palomar (indie-folk, Manresa) · Mascarimirì (pizzica i dancehall, Itàlia) · Germà Negre (revetlla folk per jamaicanes, Banyoles) · Le Parody (electro-folk, Madrid)