L’Humus Mediterrani, l’off de Fira Mediterrània, mostrarà de nou el pols creatiu del folk català
La tercera edició de l’Humus programarà 10 concerts a l’espai de música i cultura D’ARREL, situat al restaurant VEIGÉ Coolinari, al carrer Sobrerroca de Manresa La participació serà un dels punts forts d’enguany, amb la presència de grallers infantils, alumnes d’escoles de música i un grup provinent de votació popular
La tercera edició de l’Humus programarà 10 concerts a l’espai de música i cultura D’ARREL, situat al restaurant VEIGÉ Coolinari, al carrer Sobrerroca de Manresa
La participació serà un dels punts forts d’enguany, amb la presència de grallers infantils, alumnes d’escoles de música i un grup provinent de votació popular
El programa inclou propostes de Mallorca i Catalunya, amb presència de diversos grups bagencs
L’Humus Mediterrani és la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional. És iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel, i programa 10 concerts entre dijous 15 d’octubre, i diumenge 18. Es tracta d’una iniciativa que complementa l’oferta oficial de la Fira, amb una selecció de grups emergents de l’escena folk catalana.
La programació de l’Humus Mediterrani vol donar a conèixer les persones o grups que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs que la practiquen arreu del país i els alumnes de les escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans, en el marc ideal que suposa la Fira Mediterrània.
Les novetats
Com a una de les novetats principals d’enguany, el concert que donarà el tret de sortida a la programació de l’Humus serà el guanyador del nou premi a la votació popular del Concurs Sons de la Mediterrània, l’altre secció off de Fira Mediterrània. El Concurs Sons ha incorporat a les seves bases un nou premi segons el qual, entre els dies 1 i 18 de setembre tothom que vulgui podrà votar al seu grup preferit d’entre tots els participants en aquesta edició del certamen, llevat dels finalistes. Les votacions es podran fer a través del web Sons de la Mediterrània. El grup més votat tindrà com a premi l’actuació dijous 15 d'octubre, a les 20.30 h, en el marc de l'Humus Mediterrani.
Una altra novetat és la participació per primera vegada a l’Humus d’un grup illenc: Ballugall, que vindrà des de Pollença per oferir peces ballables del seu repertori. Amb aquesta participació, l’Humus fa efectiva l’aposta d’oferir música folk del Països Catalans. En aquesta línia, fa dos anys va participar-hi el grup valencià Folkifesta.
Presència del Bages
Cal remarcar la diversitat dels concerts programats i la qualitat dels grups, que s’han escollit d’entre més de 30 propostes rebudes. L’Humus procura també incorporar grups de Manresa o del Bages a la seva programació, i en aquest sentit, enguany hi haurà 2 grups amb participació bagenca: el Trio Torreta i l'escola de Grallers dels Geganters de Manresa.
El planter de la música d’arrel
Precisament, aquests petits grallers participaran en un dels dos concerts inclosos dins de l’apartat dels grups d’infants i joves que aprenen i toquen música d’arrel, ja sigui formant part d’una escola de música popular i tradicional, o perquè s’hi han format i ara ja presenten un projecte propi. Són el planter de la música d’arrel:
Concretament, els infants de l’escola de Grallers dels Geganters de Manresa, on gràcies a les noves gralletes mans petites els nens i les nenes en poden formar part des dels 6 anys, participaran al concert de la Canya Borda de dissabte al vespre.
Per altra banda, l'AulaTradi, l'Aula de Música Tradicional i Popular a les comarques de Girona oferirà el concert d’un grup d’alumnes, diumenge al migdia.
El grup organitzador de l’HUMUS aprofita aquesta participació a la Fira Mediterrània de Manresa per oferir una activitat cultural que reforci l’atractivitat del centre històric de la ciutat.
Tots els concerts tindran entrada gratuïta.
LA PROGRAMACIÓ DE L’HUMUS
El dijous dia 15 estarà dedicat a la cançó, i hi actuaran grups tan diversos com:
GUANYADOR DE LA VOTACIÓ POPULAR DEL CONCURS SONS DE LA MEDITERRÀNIA, a les 20:30h.
MALVA DE RUNA ens ofereix diferents sonoritats amb una trio acústic amb instruments occidentals com ara l’arpa i el bouzuki, amb d’altres típics de l’Anatòlia o del Pròxim Orient. De vegades s’hi afegeixen la dolçaina o la tarota. Músiques mediterrànies, amb creativitat i arranjaments de la música actual, creada des de les arrels. A les 22 h.
COBLETA DE LA COPETA són quatre joves instrumentistes que han heretat el gust de la música sorgida de la nostra terra i per les lletres i les melodies dels nostres avantpassats. La seva música tradicional té la frescor de la joventut, la petjada del pas dels segles i la gosadia de reinterpretar-la i inventar-la de nou. Fan un repàs a la història de Catalunya a partir de la seva música, per escoltar, per ballar i per cantar. La Cobleta de la Copeta té de nou allò que justament la connecta amb el vell. A les 23:30 h.
Divendres dia 16 d’octubre, el vespre i nit estarà dedicat a la música de ball, i serà l’hora dels grups :
CAP CADIRA, un grup de cinc veus femenines, vingudes dels Països Catalans, balladores de folk i músiques en diferents àmbits, que ens proposen des del cant polifònic un ball-concert de folk en el qual es podran ballar totes les peces o simplement escoltar-les i gaudir de la polifonia. El seu repertori inclou cançons dels Països Catalans, combinades amb melodies franceses, passant per balls comuns a tota Europa. Melodies tradicionals i populars, amb arranjaments propis, de vegades sorprenents, per fer de la tradició una modernitat. A les 21 h.
TRIO TORRETA, ens ofereix una vetllada per ballar folk amb arrels populars i tradicionals, important harmonies del món del jazz i la música moderna, així com uns arranjaments trencadors i una tendència marcada a la fusió d’estils i a l’humor. Amb la col·laboració de Sònia Antón, Alba Careta i David Sorribas. A les 22:30 h.
BALLUGALL neix a Pollença, fruit de les ganes d’un grup de joves per fer sonar junts les músiques tradicionals de les Illes. També composen les seves pròpies cançons. Han ampliat el seu repertori propi, tenint en compte la ballabilitat de les peces per que els balladors les puguin gaudir el màxim. Tenen un repertori de músiques tradicionals de la cultura popular illenca per així contribuir a la seva difusió, perdurabilitat i innovació. A les 24:00 h.
Dissabte dia 17, l’Humus acollirà també 3 concerts amb propostes ben diverses:
TXAÇ son quatre músics, dos violoncels, una viola, un violí, un violoncel elèctric, una veu, un ordinador, petites percussions, una mica de reggae, una mica de swing, una cançó d’amor, un tango, petites històries, alguna dansa d’aquí i d’allà, algun somriure i bones vibracions! De formació clàssica, compaginen els seus projectes amb l'experimentació i la recerca de noves sonoritats, donant accent i nodrint-se de la música d'arrel mediterrània. A les 18 h.
LA CANYA BORDA presenta una proposta musical que barreja les melodies tradicionals amb els ritmes moderns i fusiona la tradició amb la modernitat. Aquesta barreja es veu també en la instrumentació: hi conviuen la guitarra elèctrica amb el so del flabiol o de la tarota. La majoria dels temes que versionen són d'autors catalans que agafen un caire diferent. En aquesta ocasió incorporen al concert els infants de L’ESCOLA DE GRALLERS DELS GEGANTERS DE MANRESA, que formen nens i nenes a partir de 6 anys. A les 20 h.
MORENA presenta el concert “Ens agrada la patxanga!”. Són un trio de joves que ja fa anys que toquen plegats en grups diferents, i han decidit reunir-se per crear aquest nou projecte. Habitualment el seu llenguatge és el tradicional, però aquí agafen aquelles cançons hits de les darreres èpoques, els posen una lletra en català i les arrangen amb eines que coneixen i així creen la seva pròpia versió. A aquest estil l'han anomenat tradipatxanga i cançons com "I want to break free" es converteixen en el "Gat Nou". Tota una festa. A les 24 h.
Diumenge 18, serà el dia del concert de LA FIDULA HARMÒNICA / AULA TRADI DE SALT. L'AulaTradi és l'Aula de Música Tradicional i Popular a les comarques de Girona. Amb més de 50 alumnes matriculats té seu a Salt i també fa serveis externs de formació a altres poblacions de Girona i al Conservatori de Perpinyà. Dinamitza esdeveniments com els balls dels dijous a la Rambla de Girona i La Violinada. La Fídula Harmònica i el seu grup filial Els Fidulins són un escamot actiu d'aquest projecte formatiu. A les 12 del migdia.
L’espai de música i cultura D’Arrel, l’entitat impulsora del projecte, està ubicat al restaurant Veigé Coolinari de Manresa (al carrer Sobrerroca 38 de Manresa) i ofereix des del 2012 una programació estable de música d’arrel i folk a la capital del Bages.