La recuperació i actualització del patrimoni artístic i cultural, present a la 20a Fira Mediterrània

Una novedosa adaptació de El Llibre Vermell de Montserrat portarà per primer cop la Fira Mediterrània a l’Abadia de Montserrat

Una novedosa adaptació de El Llibre Vermell de Montserrat portarà per primer cop la Fira Mediterrània a l’Abadia de Montserrat

El Focus Occitània presentarà una àmplia mostra del ric patrimoni immaterial d’aquest àrea cultural i geogràfica

Col·lectius d’arreu del territori portaran a Manresa una reflex del bon estat de salut de la cultura popular de base

Els Moixiganguers d’Igualada, els Tirallongues de Manresa, els Castellers de Berga i els Castellers de la Vila de Gràcia, formen una diada inèdita amb forta presència de la Catalunya Central

La Plaça Major de Manresa tornarà a convertir-se en un espai de joc tradicional

Cultura viva i L’Envelat, les exposicions de la 20a edició

SALA DE PREMSA AQUÍ

La 20a Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 5 al 8 d’octubre, presenta enguany una programació basada en quatre missatges. Quatre valors que defineixen els 20 anys de trajectòria del projecte: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània.

El compromís de la Fira amb la recuperació i actualització del patrimoni artístic i cultural del país ha estat una constant al llarg de la seva història. Enguany la Fira traslladarà per primera vegada la seva programació a l’Abadia de Montserrat, marc ideal per a la innovadora adaptació de El llibre Vermell de Montserrat a càrrec de l’ensemble Magister Petrus, l’Esbart Dansaire de Rubí i el Cor de Cambra Francesc Valls. Aquesta producció a partir del manuscrit de 1399 posa en valor una de les descobertes del desaparegut Pare Gregori Estrada: la seva connexió amb la cultura popular i la presència al text de coreografies pensades per ser ballades pels pelegrins. La producció agafa el relleu de la feina feta en dècades anteriors per figures com Albert Sans, Fabià Puigserver i el Pare Ireneu Segarra.

Tradició, participació i territori

La Fira explorarà, com és habitual, les potencialitats de la cultura popular i tradicional com a element participatiu, de treball comunitari i també d’arrelament al territori. En aquest sentit, tindrà lloc el Focus Occitània que portarà a Manresa una mostra del ric patrimoni immaterial d’aquesta àrea cultural i geogràfica, amb atenció especial al bestiari festiu, la polifonia, el ball i els jocs i esports tradicionals. Entre les propostes, els grups de polifonia AquelesCocanha i Polifònic System, el grup de ball folk Bal O’Gadjo i Socarrel, el projecte liderat per Roberto Olivan, Laurent Delforge i Cocanha i que connectarà de forma inèdita moviment, electrònica i polifonia tradicional. La Llotja Professional acollirà l’exposició Cultura viva: Fargaires de Tradicions, una mostra de mites, contes i llegendes, carnestoltes, bestiari i esports tradicionals de les cultures occitana i catalana. També dins el Focus Occitània, visitaran la Fira dues figures de bestiari festiu declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat: el Poulain de Pesenàs i la Tarasque de Tarascon.

En la seva vessant més participativa, la Fira tornarà a convertir la Plaça Major de Manresa en un espai de joc tradicional amb la instal·lació d'un projecte comunitari on una vintena de joves d’una formació impulsada per AMPANS han donat vida a l’escultura espectacular d’un arbre mecànic, mitjançant el disseny i la creació de peces de ferro amb sensors de moviment. Tot, sota la coordinació del taller de creació d’animals i vida mecànica Ferroluar.

La Fira també programarà la proposta del grup de teatre amateur de Granollers Quatre per Quatre, que coincidint amb el centenari de la publicació de L’auca del senyor Esteve, recuperarà la seva adaptació del clàssic de Santiago Rusiñol, de la mà de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya.

Per altra banda, la jornada castellera, un clàssic al programa de la Fira Mediterrània des dels seus inicis, comptarà amb la participació de quatre colles: Els Moixiganguers d’Igualada, els Tirallongues de Manresa, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Berga. És la primera vegada que totes aquestes colles, la majoria provinents de la zona d’influència de la Catalunya Central, actuaran a la mateixa plaça.

Finalment, en la vessant més patrimonial la Fira comptarà amb una proposta interessant procedent de La Garrotxa: la imatgeria festiva de Sant Feliu de Pallerols amb el Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa, format per cinc balls representatius de la Catalunya Vella, i també amb el Ball de Cercolets de Valls acompanyats de la Cobla Berga Jove, el Drac de Gràcia, la Banda de Benissanet & Mulassa i les formacions locals Unió Musical del Bages i Grup Sardanista Dintre el Bosc.

L’Envelat, exposició en homenatge a un símbol de la Festa Major

Tothom qui ho vulgui, també podrà gaudir de l’exposició L’Envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major, inaugurada divendres 22 de setembre a la Jornada Pòrtic. Aquesta mostra organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut Ramon Muntaner amb motiu del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, rescata de l’oblit els envelats que, plantats a places i descampats per allotjar els actes de la festa major (balls, concerts, àpats, concursos, espectacles...), van ser un fet social molt rellevant durant més d’un segle.