La diversitat es fa música als escenaris de la 17a Fira Mediterrània de Manresa

El virtuós de la kora, el músic malià Toumani Diabaté, estrenarà concert amb l’única companyia del seu fill Sidiki  

  • El virtuós de la kora, el músic malià Toumani Diabaté, estrenarà concert amb l’única companyia del seu fill Sidiki

 

  • La portuguesa Dulce Pontes estrena a Catalunya una proposta centrada en els temes del seu primer disc gravat en castellà
  • Artistes consagrats com els marsellesos Massilia Sound System, el castellà Eliseo Parra o el sard Paolo Angeli estrenaran disc durant els dies de la Fira
  • Els Dervitxos Giròvags de Damasc amb l’Ensemble Al-Kindi protagonitzen la única actuació programada a Catalunya

De sempre, la música ha tingut un paper importantíssim en la programació de la Fira Mediterrània de Manresa. És el gruix d’un cartell obert a sonoritats globals que, amb el focus posat al Mare Nostrum, presenta en aquesta edició 22 estrenes musicals de les 35 del conjunt d’aquesta 17a edició que tindrà lloc a Manresa del 9 al 12 d’octubre. Des de les instrumentacions més pures fins a improvisació lliure o la reinterpretació electrònica de la tradició, la Fira presenta un els programes més amplis de músiques d’arrel que es poden veure avui dia al sud d’Europa. Tot un ventall divers de possibilitats i apte per a tots els públics.

Un nom destaca en especial després de bussejar per l’extensa programació musical. Més que un nom, són dos: pare i fill, els malians Toumani i Sidiki Diabaté. Una llegenda viva, reconeguda mundialment, com el millor intèrpret de kora, acompanyat per l’hereu de la nissaga dels Diabaté en un concert que arriba amb l’etiqueta d’estrena a l’Estat espanyol. Tots dos oferiran una actuació carregada de diàlegs sonors a través d’aquest particular instrument africà de 21 cordes.

Un altre dels noms propis que destaquen en l’oferta de la Fira per aquest 2014, és sens dubte el de Dulce Pontes. La diva portuguesa, que ja porta 25 anys de trajectòria artística, estrena a Catalunya un concert inèdit inspirat en els temes que integren el doble disc Puertos de abrigo, encara per editar. Gairebé dues dotzenes de cançons de diversa procedència, entre les quals la cantant s’aproxima al flamenc amb versions com La leyenda del tiempo que cantava Camarón de la Isla. Tangos de Piazzola, La guitarra d’Atahualpa Yupanki o una interpretació en gallec amb la que ret homenatge a Rosalía de Castro.

Una altra proposta a destacar és la única actuació que els Dervitxos Giròvags de Damasc & Ensemble Al-Kindi oferiran a l’Estat. Tres dècades de col·laboració entre els dansaires i els músics donen categoria a un espectacle fascinant que transmet a l’espectador el misteri i la intensitat de la cerimònia de transit sufí tal com s’executa a la Gran Mesquita dels Omeies de Damasc.

Un altre contrast l’aporta l’estrena a l’Estat de la proposta FolkMus, una orquestra formada per joves músics de cinc països diferents (Catalunya, Portugal, Grècia, Estònia i Itàlia) que durant dos anys han participat en un programa de la Unió Europea amb la finalitat d’unir intèrprets, instruments antics i repertoris tradicionals d’arreu d’Europa. Hi prenen part dos destacats músics catalans: el guitarrista Pau Figueras i el virtuós de la gralla Manu Sabaté.

Les dues ribes del mar

La Mediterrània no separa, uneix. Aquesta és la conclusió a la qual pot arribar el visitant que assisteix als concerts de la banda marsellesa Massilia Sound System i al del conjunt algerià El Dey. Ambdues formacions estrenaran espectacle a Manresa, els francesos amb el nou disc que han editat per celebrar els seus 30 anys de carretera ple de cançons combatives i molt ballables i el quartet nord-africà demostrarà per que en només cinc anys s’han convertit en un autèntic fenomen al seu país amb una barreja rítmica que va de la rumba al chäabi. La Troba Kung-Fú, amb el concert inaugural que protagonitzen amb la banda valenciana Unió Musical d’Alaquàs, i Txarango, són altres noms importants que posaran ritme a les nits manresanes durant el llarg cap se setmana de la Fira.

De la tradició a la modernitat

La proposta dels britànics Addictive TV, en què aquest duet de DJs presenten a l’Estat l’espectacle Orchestra of Samples, és un projecte únic que fusiona l’electrònica més actual amb sons ancestrals. Per dur-lo a terme han utilitzat preses de vídeo de sessions d’improvisació individuals de més de 100 músics de tot el món, en un contrast diametral amb les tres estrenes absolutes que porten els catalans El Pont d’Arcalís, el basc Kepa Junkera en col·laboració amb Amadeu Rosell i el castellà Eliseo Parra.

El Pont d’Arcalís, amb la seva renovada formació, presentarà les peces del seu novè treball discogràfic, La seca, la meca i les valls d’Andorra, basat en una sèrie de poemes escrits per Albert Villaró. Per la seva part, Kepa Junkera i Amadeu Rosell s’han inspirat en cançons i melodies de Beget per aconseguir una fusió rítmica que es completa amb la participació dels Tururut Bonaigua i les dues joves percussionistes de Sorginak. Al seu torn, Eliseo Parra oferirà en primícia un concert acústic amb un repertori centrat en els temes del seu nou disc El man sur.

Europa ens visita

Els francesos La Forcelle, l’italià Paolo Angeli, els portuguesos Toques de Caramulo i l’albanès Redi Hasa, acompanyat de la meravellosa veu de l'italiana Maria Mazzotta, són alguns dels noms que estrenaran espectacle a Catalunya durant els dies de Fira. També ho faran Eduard Iniesta amb un nou concert centrat en peces noves i l’estrena absoluta dels bascos Korrontzi com a punt de partida de la gira amb la que celebren deu anys d’existència musical.