La Fira Mediterrània tanca la 23a edició posant l’accent en una cultura en viu segura i essencial

La Fira ha plantat cara a la Covid-19 oferint una excepcional edició combinant propostes virtuals i en directe, i expandida amb sis dies de durada

La Fira ha plantat cara a la Covid-19 oferint una excepcional edició combinant propostes virtuals i en directe, i expandida amb sis dies de durada

S’ha ofert una programació d’alta qualitat integrada per propostes que parteixen de l’arrel i la cultura popular i tradicional com a motor creatiu

La Fira ha acompanyat set residències artístiques i dotze coproduccions que han facilitat a les companyies culminar amb el seu treball artístic

Manresa ha  tornat a ser mercat posant en contacte un total de 1.195 professionals de 670 entitats amb els artistes i companyies programats

S’ha generat material audiovisual tant de l’activitat professional com de 23 propostes artístiques, que encara es podran consultar els propers mesos

Manresa, 18 d’octubre del 2020 · Avui acaba la 23a Fira Mediterrània de Manresa, la segona sota la direcció artística de Jordi Fosas, que tot i veure’s condicionada per la Covid-19 no ha renunciat a oferir una programació d’alta qualitat integrada per 46 propostes que parteixen de l’arrel i la cultura popular i tradicional com a motor creatiu.

Des que es va anunciar la 23a edició al mes de juliol, la Fira ha tingut la flexibilitat com a bandera, cosa que li ha permès adaptar-se a la imprevisibilitat de la crisi sanitària. Finalment, del 13 al 18 d’octubre s’ha pogut celebrar aquesta 23a edició amb totes les mesures de seguretat, adaptant-se a les darreres restriccions adoptades dimecres passat pel Govern.

Durant quatre dies han actuat un total de 54 companyies realitzant 56 funcions. D’aquestes companyies, 41  de Catalunya, 10 de la resta de l’Estat i 3 internacionals. La programació ha comptat amb 31 estrenes: 22 absolutes, 3 a Catalunya, 2 a la resta de l’Estat i 4 en procés de creació.

Enguany, la Fira ha registrat un total de 670 entitats i 1.195 professionals acreditats, xifra lleugerament superior a la de l’any passat. Pel que fa a procedència, 943 són catalans, 151 de la resta de l'Estat i 101 internacionals. Amb aquestes xifres, la Fira vol agrair la resposta i l’acompanyament del sector a la seva convocatòria en aquest any tan excepcional.

La Fira no renuncia al projecte artístic

L’equip de la Fira no ha renunciat al projecte artístic pensat per aquesta 23a edició, fidel al seu compromís i responsabilitat amb el sector i l’ha anat adaptant a la situació del moment. Així, les coproduccions amb entitats i institucions, les propostes de joves emergents, la mirada des de la contemporaneïtat cap a l’arrel i el territori i el desenvolupament sostenible finalment han impregnat els escenaris de la Fira, tal i com estava previst.

Tant el públic espectador com els professionals, han pogut viure el treball que la Fira Mediterrània elabora des del seu obrador en clau 360, sumant esforços, connectant i teixint complicitats amb els diferents sectors que conflueixen a Manresa. En aquest sentit, enguany s’han acompanyat dotze produccions pròpies, coproduccions i col·laboracions que han facilitat a les respectives companyies culminar amb els seus projectes artístics a través de residències creatives.

La cultura popular, una de les grans protagonistes cada any de la proposta artística de la Fira Mediterrània, enguany no ha pogut tenir presència als carrers de Manresa, però ha estat protagonista aquest matí amb la presentació per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya del Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel.

L’èxit de la Llotja Virtual  manté l’essència de mercat de la Fira

Del dimarts 13 al dissabte 17 d’octubre han tingut lloc les activitats adreçades exclusivament al públic professional amb les jornades professionals, les reunions ràpides, les presentacions de projectes, les converses amb els artistes i els itineraris de projectes artístics, pensats per ser un espai de reflexió i especialment de connexió entre professionals. Bona part d’aquestes activitats i els contactes entre professionals s’han dut a terme de forma pràctica i eficaç des de la renovada Llotja Virtual, que s’ha actualitzat, readaptat i ampliat les seves funcionalitats especialment per a l’ocasió i que s’ha posat a disposició dels acreditats durant el dies de la Fira. Aquest nou format ha permès mantenir el contacte, encara que virtual, dels professionals amb les companyies i mantenir, una edició més, l’essència de mercat de la Fira Mediterrània. Tant l’equip de la Fira com els professionals acreditats valoren molt positivament l’eina que ha permès fins i tot, tancar alguns contractes durant les mateixes reunions.

L’activitat professional també ha sortit de la pantalla amb els itineraris en viu de projectes escènics i musicals que han esdevingut la primera trobada presencial per a molts professionals del sector.

Streamings i material audiovisual, eines facilitadores per als professionals acreditats

Per compensar les restriccions en els aforaments i per facilitar el visionat de propostes artístiques, sobretot als professionals acreditats que no s’han pogut desplaçar físicament a Manresa, enguany la Fira ha ofert 23 espectacles i concerts per streaming a través de “La Fira en directe” de la Llotja Virtual, amb col·laboració de La Xarxa de televisions locals i l’Institut Ramon Llull. Entre els quals, destaquen l’espectacle inaugural ZA! & la TransMegaCobla; Nocturns i diamants de Coloma Bertran; Vega de Paula Grande i Anna Ferrer; Paradís de Joana Gomila; Gaudeamus Omnes d’Alexandrae; El ball i el plany de Joan Garriga i el Mariatxi galàctic; Folkestral de Quartet Brossa i Talismán de Marco Mezquida entre d’altres.

La Fira també ha produït material audiovisual propi per tal de potenciar l’experiència de mercat als professionals acreditats i escurçar distàncies obligades en època de Covid-19. En aquest sentit, s’han elaborat les capsules Mirades a l’arrel, converses en línia, converses breus entre artistes i periodistes amb la finalitat d'apropar aquestes creacions als professionals acreditats brindant la oportunitat de conèixer les propostes fora dels escenaris.  Un altre exemple són les connexions en directe amb el projecte Brots Transhumants, en què el ballarí Magí Serra i el músic Arnau Obiols, acompanyats del creador audiovisual Pepe Camps, s’han unit per fer una transhumància de sis dies. Fruit d’aquesta experiència avui a les 21h es presentarà un documental que clourà la Fira d’enguany.

Com a novetat, la vida de la Fira Mediterrània s’allargarà els propers mesos gràcies a la nova Llotja Virtual, que permetrà als acreditats consultar el contingut que quedarà penjat a la plataforma temporalment.

Reajustament horari i tres espectacles cancel·lats

La Fira va haver de reaccionar ràpid a les noves mesures anunciades pel Govern de la Generalitat de Catalunya dimecres passat. En aquest sentit, va reajustar l’horari de set propostes artístiques per tal que finalitzessin a les 23 h. Totes es van poder celebrar a excepció de la cancel·lació de dos passis programats de la Cia. Pagans.

Per altra banda, la Fira ha hagut de suspendre alguns dels artistes programats.  L’espectacle SunBendSitting de Simon Mayer s’ha cancel·lat a causa de les restriccions de mobilitat internacionals que aquests darrers dies ha aplicat Àustria, país de residència de la companyia, com a conseqüència de l’evolució de la Covid-19; l'espectacle Tra tra tra. Tradició, Conferència ballada via streaming d'Explica Dansa no s’ha pogut celebrar a causa de la quarantena per la Covid-19 que ha de fer un dels membres de la companyia i també l'espectacle Yalla de Marina Satti & Fonés s’ha suspès a causa de la vaga a l'aeroport de Grècia.

Indicadors de la 23a Fira Mediterrània

Total de professionals (programadors, premsa i artistes): 1.195

Catalans: 943

Resta de l’Estat: 151

Internacional: 101

Companyies i funcions

Total de companyies: 54

Companyies de Catalunya: 41

Companyies de la resta de l’Estat: 10

Companyies internacionals: 3

Espais d’actuació: 13

Funcions artístiques: 56

Funcions de pagament: 47

Funcions gratuïtes: 9

Estrenes: 31

  • Estrenes absolutes: 22
  • Estrenes a Catalunya: 3
  • Estrenes a l’Estat espanyol: 2
  • Projectes en procés de creació: 4

La 24a edició de la Fira Mediterrània de Manresa tindrà lloc del 14 al 17 d’octubre de 2021.