Krregades de romanços, Els Laietans, Stukat del Bolet i Arnau Obiols Quartet, finalistes del V Concurs Sons
En total, 55 formacions han optat a participar en el certamen. Els quatre grups actuaran a la final en la 15ª Fira Mediterrània.
En total, 55 formacions han optat a participar en el certamen. Els quatre grups actuaran a la final en la 15ª Fira Mediterrània.
El quartet femení de polifonia Krregades de romanços, els grallers 2.0 Els Laietans, el grup de folk Stukat del bolet i el grup de jazz folk Arnau Obiols Quartet són els quatre finalistes del V Concurs Sons. Tots quatre actuaran a la final en el marc de la propera Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 8 a l’11 de novembre. Enguany, un total de 55 grups han optat a participar al certamen organitzat pel Grup Enderrock, la Fira Mediterrània i el Centre Artesà Tradicionàrius.
Krregades de romanços són quatre dones de les Terres de Ponent que el 2009 van formar un grup que recull la força i l’energia de la polifonia vocal mediterrània i interpreta un repertori popular que va del pla de Lleida a l’Alt Pirineu.
Els Laietans són una colla grallera de Mataró que presumeix de ser el primer grup de gralles 2.0 del món, adaptant a les gralles peces com el “Waka waka” de Shakira, el “Wa yeah” d’Antònia Font o l’“Ai se eu te pego” de Michel Teló.
Stukat del bolet neix en el si de les colònies de l’Escola Folk del Pirineu a Arsèguel, quan els seus integrants tenien entre deu i quinze anys. Des d’aleshores s’han mogut força en el circuit folk amb un repertori de peces tradicionals arranjades i pròpies.
Arnau Obiols Quartet és el projecte que encapçala el jove bateria Arnau Obiols i una manera d’unir les seves dues grans passions: la música i les cançons tradicionals del Pirineu amb el llenguatge sofisticat i polièdric del jazz.
El jurat del concurs està integrat per membres de la revista Sons de la Mediterrània, el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, la Fira Mediterrània de Manresa i el Festacarrer d’Ondara (País Valencià), iCat fm i el programa La Sonora (TVC). D’entre totes les propostes rebudes, ells seran els encarregats d’escollir als quatre grups que passaran a la fase final.
El grup guanyador obtindrà una campanya de publicitat valorada en 3.000 € a la revista Sons de la Mediterrània i a l’emissora iCat fm, la gravació d’un disc i la signatura d’un contracte discogràfic, la promoció a la revista Sons de la Mediterrània, i una gira de cinc actuacions que inclourà, durant l’any 2013, el festival Tradicionàrius, la 16a Fira Mediterrània de Manresa, el Circuit Folc, el Dansàneu / Escola de Dansa i Música d’Esterri d’Àneu 2013, l’Escola de la Festa de Llívia 2013 i el Festcarrer d'Ondara 2013. Les actuacions resultants del premi seran remunerades amb les despeses de desplaçament i el backline.
El guanyador de l’edició 2011 del Concurs Sons va ser el grup Riu, una formació del Baix Llobregat que combina el repertori d’arrel català amb estructures de la música celta; els barcelonins Tazzuff van guanyar l’edició 2010, amb el seu folk proper a altres gèneres com el jazz, el flamenc i la rumba, d’aire innovador i experimental, el quartet Amansalva, amb músics catalans, valencians i balears, va guanyar l’edició 2009 amb el seu repertori tradicional d’arreu dels Països Catalans, i els mallorquins Grollers de Sa Factoria es van emportar el guardó al 2008 amb la seva barreja desacomplexada d’instruments tradicionals i moderns, i cançons populars amb esbojarrades composicions pròpies.
Més informació: www.concurssons.cat