Arnau Tordera i Magí Canyelles guanyen el 3r Premi Teresa Rebull amb Les cançons seran sempre nostres
El projecte, que connecta la música d’arrel amb la música moderna, ha estat valorat per la seva capacitat d’acostar el repertori tradicional a un públic ampli.
La proposta s’estrenarà durant la propera Fira Mediterrània de Manresa
El projecte, que connecta la música d’arrel amb la música moderna, ha estat valorat per la seva capacitat d’acostar el repertori tradicional a un públic ampli
Les cançons seran sempre nostres, el projecte presentat pel líder del grup Obeses, Arnau Tordera, i l’intèrpret de tenora Magí Canyelles, és el guanyador de la tercera edició del Premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional, convocat per la Generalitat de Catalunya i Fira Mediterrània, amb la col·laboració de l’Espai Marfà, de l’Ajuntament de Girona, i la Fundació Casa de la Música del Gironès. Els dos músics han guanyat el premi amb una proposta que pretén connectar els móns de la música d’arrel i la música moderna amb un tractament atrevit i estèticament trencador del repertori de la cançó tradicional. Mitjançant el Premi, el projecte comptarà amb 5.000 euros per al seu finançament, quantitat atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat, i una estada de creació oferta per l’Espai Marfà i la Fundació Casa de la Música del Gironès. L’espectacle resultant s’estrenarà durant la 21a edició de Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 4 al 7 d’octubre.
Normalitzar el patrimoni immaterial musical
Els artífexs del projecte guanyador es plantegen amb la seva proposta el repte de recuperar el caràcter popular i transversal de les cançons tradicionals, que al llarg dels anys han recollit històries, inquietuds i sentiments de la gent que les ha après, transformat i transmès de generació en generació. L’objectiu principal és normalitzar el coneixement d’aquest patrimoni immaterial musical i, per tant, evitar que caigui en l’oblit.
Així, Tordera i Canyelles volen connectar els móns de la música d’arrel i de la música moderna/contemporània amb un tractament innovador que inclou, entre d’altres, la instrumentació, la utilització de la veu i l’ús de recursos electrònics. La voluntat és difuminar les fronteres, tòpics i prejudicis que a vegades separen el públic d’aquestes dues escenes musicals amb una proposta desacomplexada que faci replantejar esquemes mentals preestablerts.
El repertori que treballaran parteix d’una selecció de les cançons recollides al llibre Explica’m una cançó - 20 cançons tradicionals catalanes (Rafael Dalmau Editor, 2009) de Jaume Ayats (músic, etnomusicòleg i director del Museu de la Música), en què l’autor explica els orígens, els usos i algunes curiositats de cadascuna de les peces seleccionades. Inclou cançons tan conegudes -i d’història tan desconeguda pel públic- com “La filadora”, “Rossinyol que vas a França” o “Els Segadors”.
Els actors del projecte
Els dos responsables del projecte, que es van conèixer durant els seus estudis a l’ESMUC, tenen unes trajectòries artístiques consolidades. Per una banda, Arnau Tordera és compositor, guitarrista i cantant, conegut com a líder del grup Obeses i per diverses incursions en l’àmbit de la composició contemporània. De l’altra, Magí Canyelles és intèrpret de tenora i multiinstrumentista, impulsor de diversos projectes musicals i multidisciplinaris que comparteixen l’objectiu de normalitzar la música i instruments tradicionals, acostant-los a nous públics i nous àmbits artístics.
Els acompanyaran en aquesta aventura els músics Joana Gumí (violí i acordió diatònic), Arnau Burdó (veu, teclats, electrònica i membre del grup Obeses) i Maribel Rivero (veu i contrabaix). També comptaran amb la col·laboració d’Antoni Font com a director escènic, escenògraf i il·luminador, amb una experiència dilatada en el terreny escènic i musical.
El jurat
El jurat del premi ha estat integrat per cinc personalitats de l’àmbit de la música i la cultura popular, designats per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural: Quim Manyós, responsable de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Jordi Planagumà, coordinador de la Xarxa Cases de la Música; Rut Martínez, gestora cultural i directora del Dansàneu; Quim Rutllant, periodista especialitzat en cultura popular, i David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània. Durant el procés de selecció, el jurat va valorar la capacitat del projecte per reintepretar el cançoner tradicional i acostar-lo a públics nous i la trajectòria dels autors pel que fa a la creació d’espectacles d’èxit i de qualitat. El projecte ha estat triat d’entre un total de 16 propostes rebudes.
La creació del Premi
El Departament de Cultura de la Generalitat i la Fira Mediterrània van crear el Premi Teresa Rebull per donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu. Aquest suport es concreta en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció, escenografia, etc. El resultat final de la inversió del guardó és la presentació en directe d’un espectacle musical.
Aquest premi, de suport a la tasca dels creadors, també vol subratllar l’enorme trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que ens va deixar a l’abril de 2015. Al llarg dels seus 95 anys de vida, Rebull va donar alè amb el seu entusiasme a una infinitat d’iniciatives polítiques i culturals.
Els guanyadors de les dues edicions anteriors
Carles Belda i Carles Sanjosé (ànima del grup Sanjosex) encapçalen el projecte que va guanyar la primera edició del Premi l’any 2016, Belda & Sanjosex presenten Càntut, una visita contemporània a les cançons que cantaven els nostres avis. El projecte, presentat per Bankrobber, va comptar també amb el finançament del festival Connexions i el festival Càntut, coproductors del projecte. La proposta va tenir un recorregut de més de quaranta actuacions per territoris de parla catalana.
L’any passat el Premi va ser per a la polièdrica Maika Makovski i el seu projecte musical CarMenKa, nascut de la voluntat de la cantant mallorquina d’excavar en els seus orígens sanguinis per mitjà de la música. Acompanyada d’un ampli grup instrumental, Makovski va confegir un viatge extraordinari fent confluir el llegat de la seva àvia Carmen, del poble sevillà d’Herrera, i l’àvia Menka, del poble macedoni de Bukobo.
Anna Crespo (regidora de Cultura de Manresa), Magí Canyelles, Arnau Tordera, Ma Àngels Blasco (directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural) i David Ibáñez (director artístic de Fira Mediterrània de Manresa).