Fira Mediterrània s’implica en el teixit associatiu i empresarial del territori
Quatre mecenes nous s’afegeixen a la plataforma de mecenatge nascuda l’any passat per donar suport econòmic a la Fira Diverses entitats manresanes intervindran en espectacles destacats de la programació artística L’Anònima i la Baixada dels Jueus, dos espais singulars de la ciutat, s’incorporen al llistat d’escenaris de la Fira
Quatre mecenes nous s’afegeixen a la plataforma de mecenatge nascuda l’any passat per donar suport econòmic a la Fira
Diverses entitats manresanes intervindran en espectacles destacats de la programació artística
L’Anònima i la Baixada dels Jueus, dos espais singulars de la ciutat, s’incorporen al llistat d’escenaris de la Fira
El Pati del Kursaal acollirà dissabte 24 de setembre una festa oberta a tothom per presentar la programació de la 19a edició de la Fira
Amb cada nova edició, Fira Mediterrània aprofundeix els lligams que la uneixen amb la ciutat de Manresa. Un exemple significatiu d’aquest fet són les quatre empreses que enguany s’afegeixen al Club Mecenes de la Fira, la plataforma de mecenatge creada l’any passat per tal que el teixit econòmic de la Catalunya Central s’uneixi al projecte cultural que suposa la gran certamen manresà. Així, Llobet/Ca l’Arpellot, la Gestoria Babià, Viatges Martí i la Fundació Universitària el Bages, s’uneixen als membres veterans d’aquest grup: la Farmacèutica Esteve, Iberpotash, Kids & Us, Oller del Mas, Eco 7, UBIC, Mundoabuelo i Regió 7. Però el compromís i implicació de Fira Mediterrània respecte la comarca també es palpa amb moltes altres accions, com la incorporació de grups bagencs a la graella d’activitats, la implantació als diferents espais d’actuació (amb la descoberta enguany de tres nous escenaris a la ciutat, L’Anònima, la Baixada dels Jueus i el Museu Comarcal) i amb iniciatives com el Firaescoles, que apropa la música i les arts escèniques a més de 2.000 infants de la zona. Per tal de compartir amb la ciutadania la imminent arribada de la 19a edició, dissabte 24 de setembre, a les 19.30h al Pati del Teatre Kursaal, l’organització celebrarà una festa de presentació oberta a tothom, que servirà per fer un petit tast de la programació. L’actriu Marina Gatell serà l’encarregada de conduir l’acte, i hi participaran alguns dels artistes de la Fira: David Carabén, Toni Mira, Alessio Arena, Esvorell i Gertrudis.
Dos anys amb el Club Mecenes
Amb les noves incorporacions, el Club Mecenes de Fira Mediterrània ha passat a estar integrat per 12 empreses i entitats del Bages. Segons les seves aportacions econòmiques, els mecenes de la Fira es distribueixen en tres grups. El grup dels Mecenes Premium està format per Esteve, el grup químic farmacèutic internacional nascut a Manresa al 1929; Iberpotash, la productora de sals de potassa de Sallent, i Regió 7, el diari de la Catalunya Central. Els Grans Mecenes de la Fira són les acadèmies d’idiomes Kids&Us i Eco7; el celler de vins Oller del Mas, i l’empresa alimentària Llobet/Ca l’Arpellot. Finalment, el grup dels Mecenes està integrat per Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC); la cadena de botigues especialitzades en productes assistencials en el camp de la geriatria Mundoabuelo; la Gestoria Babià; l’agència de viatges Viatges Martí i la Fundació Universitària del Bages (FUB). Amb aquest gest, aquestes empreses i entitats fan possible la consolidació de la Fira com a esdeveniment de referència i refermen la seva sensibilitat per la cultura, el seu compromís amb la societat i s’impliquen amb el territori -amb voluntat creativa i innovadora-, i amb l’exportació de la cultura catalana.
La Catalunya Central present a la programació de la Fira
La relació amb la comarca mitjançant el Club Mecenes és una més de les accions d’implicació amb la Catalunya Central que duu a terme Fira Mediterrània. En aquest sentit destaca la presència de grups i col·lectius de la comarca en algunes de les activitats més rellevants de la programació artística de la Fira, sobretot pel que fa a les propostes vinculades amb la creació col·lectiva, el leitmotiv de la Fira d’enguany.
Un bon exemple és el del Cadàver Exquisit, el joc col·lectiu en que han participat David Carabén (cantant de Mishima), l’actiu Mercè Sampietro, el col·lectiu sonor Cabo San Roque i el coreògraf Toni Mira,que prepara un espectacle audiovisual i coreogràfic, amb un important treball comunitari amb el qual hi estan implicats els Gegants de Manresa, els avis de La Nostra Llar de Valldaura i els alumnes de 2n de Primària de l’Escola Renaixença. El resultat inaugurarà la Fira d’enguany, dijous 6 d’octubre a les 20h, a la plaça Major, i es podrà tornar a veure divendres 7 i dissabte 8.
També és el cas d’una de les actuacions cap de cartell de la 19a Fira, el concert acústic que ASPENCAT oferirà amb la Camerata Bacasis, la formació de cambra integrada per excompanys del Conservatori Municipal de Música de Manresa, divendres 7 d’octubre, a les 22h, al Teatre Conservatori.
Per altra banda, un grup de voluntaris vinculats a diferents entitats i centres educatius de Manresa (l’Associació de Veïns del Barri de Les Escodines, el Programa de Gent gran de l’Ajuntament de Manresa, l’IES Guillem Catà, el Casal de Joves La Kampana i diversos infants dels projectes Casal-Ot i Joves de Nucli Antic de Creu Roja Manresa) participaran, durant quatre dies, en el projecte fet a mida de la companyia de dansa valenciana Taiat Dansa. El resultat es podrà veure sota el títol Dance Generation, diumenge 9 d’octubre, a les 17.30h i a les 19.30h al Pati del Kursaal.
La 19a Fira Mediterrània també acollirà les actuacions de l’Esbart Manresa de Dansaires, que presentaran diumenge 9 d’octubre a les 17.30h, al Teatre Conservatori, l’espectacle Ritual i Festa; la colla dels Tirallongues de Manresa, fidels a l’actuació castellera de dissabte, a les 18h a la Plana de l’Om; i el Grup Sardanista Dintre el Bosc, que ha col·laborat en la programació de 7 textures vives, de Tarasca i que es podrà veure com a epíleg de la Fira el 12 d’octubre a les 18h, a la sala gran del Teatre Kursaal.
Pel que fa a la relació entre la Fira i la ciutat, l’apartat +diterrània del programa de la Fira, recull el conjunt de les activitats que es fan a la ciutat paral·lelament al programa de la Fira, entre les quals destaquen les activitats programades per Creu Roja de Manresa, amb un joc de l’oca gegant; i el CAE, amb els seus jocs de Taverna.
La descoberta d’espais nous
Enguany la Fira Mediterrània també ha ampliat la seva relació amb l’espai físic de la ciutat incorporant a la seva programació espais que per la seva naturalesa, fins ara no havien estat utilitzats per acollir activitats de caire escènic. Es tracta de L’Ànonima, l’antiga Fàbrica Endesa, a la qual s’hi accedirà des del carrer Puigterrà de Dalt; la Baixada dels Jueus, el pati situat a la part del darrera de l’Ajuntament de Manresa, i el Museu Comarcal de Manresa. Aquests tres espais singulars, serviran d’escenari, juntament al carrer del Balç, d’alguns dels espectacles de la Fira que per la seva naturalesa artística tenen més sentit essent representats fora dels circuits habituals. Dos exemples serien Pluja, de Guillem Albà i Clara Peya (que actuaran a L’Anònima) i Peccatum, de Produccions de Ferro (que es podrà veure a la Baixada dels Jueus).
A banda d’aquestes dues incorporacions, la Fira continuarà omplint d’activitat els espais habituals (com les places més cèntriques, el Kursaal, el Teatre Conservatori, el Sielu, l’Ateneu Les Bases, el Museu de la Tècnica i el Centre Cultural el Casino) i mitjançant la programació dels offs arribarà a altres espais (com el Voilà, la Sala Stroika o la Sala Carlins, entre d’altres).
Els offs i el Firaescoles
Pel que fa als offs de la Fira, la programació paral·lela que la complementa, també hi estan implicats diferents entitats de la comarca: la Casa de la Música de Manresa amb el Circuit Estepa Mediterrània; D’Arrel i el col·lectiu Òmnium Cultural, amb l’Humus Mediterrani, la programació de grups emergents de música d’arrel, i , una de les novetats d’enguany, la Mostra organitzada per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central.
La Fira Mediterrània també s’acosta als bagencs més joves a través del programa Firaescoles adreçat als centres educatius de Manresa i comarca per tal que els seus alumnes puguin viure en primera persona la programació de la Fira. Enguany gaudiran de la programació del Firaescoles més de 2.000 infants de la comarca.
Per altra banda, tota l’activitat que genera Fira Mediterrània durant quatre dies fa que l’oferta d’allotjament de la ciutat i part de la comarca estigui pràcticament ocupada al 100%, la qual cosa és possible gràcies a la bona predisposició de les empreses del sector: Món Sant Benet, 1948, Els Noguers, Urbi Apartaments, l’Alberg del Carme, el Ramón Park Hotel de Santpedor, Mas de la Sala de Sallent, els apartaments Les Bases, els apartaments La Farola, Manresa Apartaments i els apartaments Co-Jorba.
Finalment, la relació de Fira Mediterrània amb la cuitat es complementa amb gran nombre d’acords de col·laboració a nivell de difusió, i d’altres, que el mercat manresà té establerts amb actors de la ciutat i comarca. Alguns exemples serien la Manresana d’Equipaments Escènics, El Galliner, Tradiball, Manrusiònica, el Berguedà Folk, AirCat i la DO Pla de Bages, entre d’altres.