Convocat el 2n Premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional
Enguany s’afegeixen a la iniciativa l’Espai Marfà de l’Ajuntament de Girona i la Fundació Casa de la Música del Gironès La proposta guanyadora s’estrenarà en el marc de la 20a Fira Mediterrània de Manresa, entre els dies 5 i 8 d’octubre de 2016
Enguany s’afegeixen a la iniciativa l’Espai Marfà de l’Ajuntament de Girona i la Fundació Casa de la Música del Gironès
La proposta guanyadora s’estrenarà en el marc de la 20a Fira Mediterrània de Manresa, entre els dies 5 i 8 d’octubre de 2016
Càntut, de Carles Belda i Carles Sanjosé, guanyador de l’edició 2016, està recorrent actualment els Països Catalans i acaba d’obtenir el Premi Enderrock al millor disc de música d’arrel
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa compten amb dos socis nous en relació a la convocatòria de la segona edició del Premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional. Es tracta de l’Espai Marfà, de l’Ajuntament de Girona, i de la Fundació Casa de la Música del Gironès, que col·laboraran en aquesta iniciativa oferint una estada de creació per al guanyador. L’objectiu del Premi és donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu, que es concreta en una aportació al finançament del procés de producció: arranjaments, direcció i escenografia, entre d’altres. Els projectes han de tenir com a resultat la presentació en directe d’un espectacle musical.
Com l’any passat, el premi està dotat amb 5.000 euros, que s’hauran d’invertir íntegrament en la producció del projecte premiat, i amb l’estada de creació oferta per l’Espai Marfà i la Fundació Casa de la Música del Gironès. L’estada de creació inclou 32 hores d’estudis de gravació amb un tècnic, quatre dies de residència a la Mirona de Salt i un màxim de 80 hores de bucs d’assaig.
L’espectacle resultant s’estrenarà en el marc de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 5 al 8 d’octubre. En cas que l’espectacle guanyador encaixi en les línies artístiques de les programacions municipals de Girona, l’Ajuntament el contractarà per incorporar-lo a la seva oferta cultural. La convocatòria s’obre avui i es tancarà el 31 de març.
A qui va adreçat el Premi
Poden optar al Premi Teresa Rebull les fundacions i les associacions, amb domicili social a Catalunya, així com les empreses, ja siguin persones físiques o jurídiques, i els professionals, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu. El projecte que es presenti ha de ser inèdit i no pot haver estat estrenat anteriorment. La participació al Premi Teresa Rebull no és incompatible amb la presentació de projectes a la convocatòria artística ordinària de la Fira Mediterrània de Manresa 2016, ni amb l’obtenció d’altres ajuts.
Valoració de les propostes presentades
El jurat encarregat de valorar les propostes que optin al Premi tindran en compte la qualitat artística; el recorregut potencial de la proposta, tant a nivell nacional com internacional; la seva viabilitat tècnica i econòmica, i la presència d’altres coproductors (tant públics com privats) i diversificació en el finançament del projecte.
El jurat estarà format per cinc personalitats de prestigi reconegut en l’àmbit de la música i la cultura popular, incloent un membre designat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. El seu veredicte es donarà a conèixer durant el mes d’abril de 2017.
Destacada trajectòria de Càntut, projecte guanyador de l’any 2016
Carles Belda i Carles Sanjosé (ànima del grup Sanjosex) encapçalen el projecte que va guanyar la primera edició del Premi, l’any 2016. La proposta, que porta per títol Belda & Sanjosex presenten Càntut, ofereix una visita contemporània a les cançons que cantaven els nostres avis. El projecte, presentat per Bankrobber, compta també amb el finançament del festival Connexions (Barcelona) i el festival Càntut (Cassà de la Selva), coproductors del projecte. Aquests dos certàmens també van acollir la presentació en directe de l’espectacle resultant, com a inici d’una trajectòria que ja suma una quinzena de dates i que els està portant arreu de Catalunya, a més d’actuacions a Palma de Mallorca, Perpinyà i Alcoi, de la mà del Festival Barnasants. A banda, Càntut ha estat guardonat amb el Premi Enderrock 2017 de la crítica al millor disc de folk.
Homenatge a Teresa Rebull
Aquest premi –que neix per donar suport a la tasca dels nostres creadors- vol subratllar l’enorme trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista.
Filla de reconeguts militants sindicals, Teresa Rebull va viure la República i la guerra civil com a membre del POUM. Exiliada a França amb 19 anys, va entrar en contacte amb molts intel·lectuals francesos i sudamericans. Tot i que durant la seva joventut va actuar amb diferents formacions artístiques, com a cantant i ballarina -amb un remarcat interès pel folklore ibèric-, no va ser fins als 50 anys, quan va entrar en contacte amb els joves de la Nova Cançó, que va començar a compondre cançons i a interpretar-les en públic, convertint-se així en l’”àvia de la Nova Cançó”. Rebull va deixar els escenaris al 1980, i va passar els darrers anys de la seva vida pintant a casa, una altra de les seves passions artístiques, i assistint a diferents actes polítics i culturals. Al llarg dels seus 95 anys de vida, Teresa Rebull va donar alè amb el seu entusiasme a una infinitat d’iniciatives polítiques i culturals.
Les bases del Premi es poden consultar a: http://www.firamediterrania.cat/bases-del-2n-premi-teresa-rebull